Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ισραηλινό δικαστήριο: Στρατιώτες χρησιμοποίησαν 9χρονο αγόρι ως ανθρώπινη ασπίδα

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε την Κυριακή δύο στρατιώτες επειδή χρησιμοποίησαν έναν 9χρονο Παλαιστίνιο ως ανθρώπινη ασπίδα, αναγκάζοντάς τον να ελέγξει για ύποπτα δέματα, κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Γάζα το 2008-09.
Αντίγραφο της δικαστικής απόφασης που διατέθηκε από το στρατό, αναφέρει ότι δύο λοχίες πεζικού κρίθηκαν ένοχοι της «υπέρβασης αρμοδιοτήτων τους, σε σημείο να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή άλλου», καθώς και για "ανάρμοστη συμπεριφορά", για την διαταγή που έδωσαν σε αγόρι 9 ετών να ψάξει τσάντες που κατασχέθηκαν μετά από σύλληψη Παλαιστινίων.
Το δικαστήριο αναγνώρισε, ωστόσο, ότι κατά τη στιγμή του συμβάντος, στις 15 Ιανουαρίου 2009, οι στρατιώτες βρίσκονταν σε «δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες μάχης» και δεν είχαν κοιμηθεί για αρκετές νύχτες.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι η ποινή πρόκειται να αποφασιστεί αργότερα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει απαγορεύσει τέτοιες ενέργειες, λέγοντας ότι είναι ισοδύναμες με τη χρήση ενός πολίτη ως ‘ανθρώπινης ασπίδας’.
Οι δύο λοχίες, που συμμετείχαν στην κατάληψη ενός κτηρίου στο προάστιο Τελ αλ Χάουα της Γάζας, στις 15 Ιανουαρίου 2009, αφού συγκέντρωσαν τους ενοίκους του κτηρίου, εντόπισαν κάποιες τσάντες στο μπάνιο και διέταξαν τον 9χρονο να ελέγξει εάν περιείχαν εκρηκτικά.
Το επεισόδιο αυτό επανέφερε στο προσκήνιο την πρακτική του «γείτονα», στο οποίο χρησιμοποιούνται Παλαιστίνιοι για να κτυπούν τις πόρτες των υπόπτων γειτόνων τους, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να δέχονται πυρά οι ισραηλινοί στρατιώτες.
Το ίδιο το 9χρονο παιδί, ο ‘Majd R’, δήλωσε, στην δίκη, ότι φοβήθηκε για τη ζωή του.
«Πίστευα ότι θα με σκοτώσουν. Φοβήθηκα τόσο πολύ που έβρεξα το παντελόνι μου," είπε σε μια ένορκη βεβαίωση για την Defence for Children International, (‘Διεθνής Άμυνα για τα Παιδιά’) που έχει έδρα τη Γενεύη.
«Υπήρχαν δύο τσάντες μπροστά μου," είπε το αγόρι. «Άρπαξα την πρώτη, καθώς εκείνος (ο στρατιώτης) στεκόταν ενάμισι μέτρο μακριά. Άνοιξα την τσάντα, καθώς με σημάδευε με το όπλο του. Άδειασα την τσάντα στο πάτωμα. Περιείχε γράμματα και έγγραφα. Τον κοίταξα και εκείνος γελούσε. "
Το ραδιόφωνο του Στρατού ανέφερε ότι πολλοί από τους συντρόφους των δύο στρατιωτών παρέστησαν στην δίκη φορώντας μπλουζάκια με την λεζάντα: «Είμαστε τα θύματα του Goldstone», αναφερόμενοι σε μία έκθεση για τον πόλεμο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, του Νοτιοαφρικανού νομικού Richard Goldstone, ο οποίος κατηγόρησε τους Εβραίους και Παλαιστίνιους πολεμιστές για εγκλήματα πολέμου.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δύο πλευρές διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των διάρκειας 22 ημερών συγκρούσεων και συνέστησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει τα συμπεράσματά της έκθεσης και την απουσία "αξιόπιστης έρευνας" και από τις δύο πλευρές.
Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την έκθεση ως "μεροληπτική".
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση των 22 ημερών τον Δεκέμβριο του 2008, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις παλαιστινιακές επιθέσεων με ρουκέτες από το έδαφος που διοικείται από την Χαμάς. Περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους στις μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου