Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Τουρκία: Αρχίζει η δίκη των 151 φιλοκούρδων πολιτικών

 Ο εισαγγελέας ζητεί ποινές κάθειρξης από πέντε χρόνια ως ισόβια

Η Τουρκία άρχισε σήμερα τη δίκη 151 πολιτικών και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένων 12 εκλεγμένων δημάρχων, με κατηγορίες για διασυνδέσεις με κούρδους αντάρτες, σε μια υπόθεση που θέτει σε δοκιμασία την υποκινούμενη από την ΕΕ προσπάθεια της χώρας να διευρύνει τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών της.

Το κατηγορητήριο αναπτύσσεται σε 7.500 σελίδες. Σε βάρος των κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, διάδοση της προπαγάνδας της οργάνωσης αυτής, υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά τις διαδηλώσεις. Ο εισαγγελέας ζητεί ποινές κάθειρξης από πέντε χρόνια ως ισόβια.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στις τουρκικές φυλακές με κατηγορίες που τους συνδέουν με το PKK, σύμφωνα με το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το μοναδικό φιλοκουρδικό τουρκικό πολιτικό σχηματισμό που έχει έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως η ΕΕ παρακολουθεί τη δίκη στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο δημοφιλής δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ. Στους παρατηρητές της δίκης περιλαμβάνεται η Διεθνής Αμνηστία.

Το BDP διαδέχθηκε το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) που τέθηκε υπό απαγόρευση το Δεκέμβριο από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας για σχέσεις με το PKK.

"Βλέπουμε αυτή τη δίκη ως απόπειρα να σπάσουν τη θέλησή μας", δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο Αχμέτ Τουρκ, ο πρώην πρόεδρος του DTP που έχασε τη βουλευτική έδρα του μετά την απαγόρευση του κόμματος. "Σε μια στιγμή που επιδιώκουμε την ειρήνη, είναι απαράδεκτο οι φίλοι μας να έχουν μείνει στη φυλακή επί 18 μήνες μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους".

Η δίκη αναμένεται ότι θα διαρκέσει μήνες λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων. Για τη διεξαγωγή της κατασκευάστηκε μια ειδική αίθουσα δικαστηρίου που μπορεί να χωρέσει 500 ανθρώπους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου