Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Φρέντυ Μπελέρης: Οργή, θυμός και αγανάκτηση στην Βόρειο Ήπειρο

290810-syn-mpelerisMορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τα περιστατικά βίας κατά της ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και ιδιαίτερα την πόλη της Χειμμάρρας, τις τελευταίες εβδομάδες. Στην δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα - νεομάρτυρα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού - ήλθαν να προστεθούν ένοπλες επιθέσεις εναντίον σπιτιών και καταστημάτων Βορειοηπειρωτών. Αλλά αυτά τα περιστατικά, όπως μας περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Φρέντυ Μπελέρης, δεν είναι ούτε σποραδικά, ούτε τυχαία. Είναι ουσιαστικά η συνέχεια μιας μακρόχρονης καταπιεστικής στάσης του αλβανικού κράτους έναντι των Ελλήνων στην ψυχή, Βορειοηπειρωτών. Έχω την εντύπωση, καθώς απευθύνω τις ερωτήσεις στον γνωστό αγωνιστή του Βορειοηπειρωτικού, ότι δυστυχώς οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, σύντομα θα κληθούν να παίξουν τον ρόλο των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, που κυνηγήθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες από μια ημιπαράνομη παραστρατιωτική οργάνωση Αλβανών, που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτήθηκε από το οργανωμένο έγκλημα, όχι μόνο της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά της ίδιας μας της πατρίδας. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό σημείο της συνέντευξης που έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε. Η άμεση εμπλοκή της αλβανικής μαφίας με τους κύκλους που προσπαθούν να πετύχουν την εθνοκάθαρση της Βορείου Ηπείρου από τους Έλληνες.

συνέντευξη στον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο

Ποιό είναι το κλίμα που πικρατεί ανάμεσα στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες αυτή την στιγμή;
Υπάρχει οργή, θυμός, αγανάκτηση για την προσθήκη ενός ακόμα θύματος στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της Β. Ηπείρου. Από τους ίδιους δράστες τους Αλβανούς που δυστυχώς η μοίρα, μας τους επιφύλαξε ως γείτονες. Φόβος και εγκατάλειψη καθώς σιγά - σιγά η Β. Ήπειρος αδειάζει από Βορειοηπειρώτες που επέστρεψαν στην Ελλάδα μετα τις διακοπές τους και έμειναν πίσω ηλικιωμένοι αλλά και οι νεκροί μας για να μας υπενθυμίζουν το Χρέος.

Εκτός από το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, όπως μαθαίνουμε υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις βίας κατά Ελλήνων όχι μόνο στην Χειμμάρρα αλλά σε πολλές ακόμη περιοχές. Ποιές είναι οι σχέσεις της μειονότητας με το επίσημο κράτος αλλά και συγκεκριμένους κύκλους Αλβανών;

Δυστυχώς η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά επεισοδίων που έλαβαν χώρα στην Βόρειο Ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά σας αναφέρω: α) πολιτικές διώξεις μετά τις εκλογές στην Χειμάρρα β) βόμβες στο αυτοκίνητο και στο σπίτι του προέδρου της Ομόνοιας γ) ξυλοδαρμός Βορειοηπειρωτών από αστυνομικούς επανειλλημένα για ασήμαντες αφορμές. Η Ε.Ε.Μ και η πολιτική της ηγεσία λαμβάνοντας υπόψιν το μικρό ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την στήριξή της και την επιθετικότητα της αλβανικής πλευράς συμμετέχει στο αλβανικό πολιτικό σύστημα προσπαθώντας να επιβιώσει από αυτή την ασφυκτική μέγγενη δυστυχώς όχι πάντα με καλά αποτέλεσματα. Τον τελευταίο καιρό διάφοροι σωβινιστικοί κύκλοι με μπροστάρηδες τους τσάμηδες εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση της Ελλάδος εχουν αποθρασυνθεί και αυξήσει την επιθετικότητά τους.

Τ
α αλβανικά κόμματα κατήγγειλαν το περιστατικό. Θεωρείτε ειλικρινή ή υποκριτική αυτή την στάση;

Τα αλβανικά κόμματα δυστυχώς στην πλειοψηφία τους, στις ανακοινώσεις τους, δεν καταδίκασαν αυτό το απεχθές έγκλημα αλλά αρκέστηκαν σε γενικολογίες. Εντύπωση έκανε η δήλωση Berisha ότι στην Χειμάρρα οι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι. Θέλω να τονίσω ότι ο πνευματικός κόσμος, τα αλβανικά ΜΜΕ και το Διεθνές παρατηρητήριο του Ελσίνκι για την Αλβανία, κάνουν λόγο για την παραβίαση των δικαιωμάτων των δραστών και όχι του θύματος.
290810-agoumasΠώς κρίνετε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Βορειοηπειρωτών;
Σε σχέση με το τελευταίο τραγικό γεγονός, η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών κομμάτων ήταν άμεση. Η πίεση από ελληνικής πλευράς έφερε την σύλληψη των δραστών και την άσκηση συγκεκριμένων κατηγοριών εναντίον τους. Πολύ κακή εντύπωση έκανε στους Βορειοηπειρώτες, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε καν ανακοίνωση. Παραμένει όμως το διαχρονικό πρόβλημα από πλευράς ελληνικής πολιτείας που δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.

Όπως έχει καταγγείλει παλαιότερα ο Βασίλης Μπολάνος στον "ΕΚ" ίσως πίσω από όλα αυτά τα περιστατικά, υπάρχει το ζήτημα των ελληνικών ιδιοκτησιών γης. Τι συμβαίνει με αυτό; Σε αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να πάρουν την ελληνική γή υπάρχουν και ελλαδικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις;
Ασφαλώς και πίσω από όλα αυτά υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα τα οποία ταΐζουν τον αλβανικό λαό με υπέρμετρο εθνικισμό, με σκοπό να επιτύχουν τους στόχους τους. Πάντως υπάρχουν ανοιχτά αυτιά, να ακούσουν αυτές τις κραυγές και να διαπράξουν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Όσο για ελλαδικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, δεν έχει πέσει τίποτα στην αντίληψή μας. Αφού σας ευχαριστήσω για το συνεχές ενδιαφέρον που δείχνετε, θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμα και στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν κινήσεις αλβανικών εξτρεμιστικών ομάδων, οι οποίες προκαλούν παντού. Τα κλεμμένα και το πλιάτσικο από τα επεισόδια του Δεκεμβριου του 2008, στην Αθήνα, πωλούνταν στην Αλβανία. Μεγάλο κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα, κυρίως ναρκωτικά και πορνεία, ελέγχεται από Αλβανούς.Με αυτά τα λεφτά προσπαθούν να εξαγοράσουν τη γη στη Χειμάρρα και με τέτοια λεφτά χρηματοδοτήθηκε η "επανάσταση" στο Κοσσυφοπέδιο. Κατά την αποψή μου, η προστασία της Βορείου Ηπείρου και των βορειοηπειρωτών, των πατρογονικών τους εστιών, έχει να κάνει με αυτή κάθ' αυτή την ασφάλεια του ελλαδικού κράτους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου