Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

«Έρανος» από τους ισλαμιστές για ιερό πόλεμο στη Σομαλία

Οι Ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ απαιτούν από τους επιχειρηματίες στη νότια Σομαλία να συγκεντρώσουν μετρητά και κοσμήματα ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την διεξαγωγή του «ιερού πολέμου» εναντίον των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης και της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσαν χθες έμποροι. Έμποροι στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και στις πόλεις Αφγκούγιε και Μπαϊντόα είπαν ότι έλαβαν εντολή να πληρώσουν μεγάλα ποσά ή να συνεισφέρουν όπλα στην Σεμπάμπ.

"Μας δόθηκε διαταγή να συμβάλλουμε 150.000 δολάρια. Αυτό [το ποσό] ζητήθηκε μόνο από τα μαγαζιά στην αγορά Μπακαρά", είπε ο Μοχάμεντ, έμπορος στη συγκεκριμένη αγορά. Πρόσθεσε ότι την εντολή έδωσε ένα στέλεχος της Σεμπάμπ που περιηγήθηκε στην αγορά την Δευτέρα. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνεισφέρουν αυτοκίνητα με αντιαεροπορικά πυροβόλα προσαρμοσμένα πάνω τους. "Η αλ Σεμπάμπ θέλει πάνω από 1 εκατ. δολάρια από την αγορά.

Οι έμποροι συζητούν το πώς θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα", είπε ο Μοχάμεντ. "Προηγουμένως κάθε κατάστημα πλήρωνε 30 δολάρια το μήνα, αλλά τώρα μας ζητούνται πολλά χρήματα. Και ποιος μπορεί να αρνηθεί να πληρώσει;"

Η Σεμπάμπ ["νεολαία", στα αραβικά] αναγγέλλει επίσης την συγκέντρωση χρημάτων στα τζαμιά. Η οργάνωση, η οποία θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, έχει απαγορεύσει τις ταινίες, τα τραγούδια ως ήχους σε κινητά τηλέφωνα, τους χορούς σε τελετές γάμων, το να παρακολουθεί κανείς ποδόσφαιρο κ.ά., στο πλαίσιο της αυστηρής εκδοχής της σαρία, του ισλαμικού νόμου, που εφαρμόζει στις περιοχές που ελέγχει.

Η ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, γνωστή ως AMISOM, φρουρεί το προεδρικό μέγαρο, το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο Μογκαντίσου. Τον Ιούλιο, αποφασίστηκε να ενισχυθεί με τουλάχιστον 2.000 άνδρες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου