Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Προκαλεί συνεχώς ο Έρογλου

  • Δεν αποκλείει λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη για διζωνική, δικοινοτική λύση που να βασίζεται στον «πολιτική ισότητα» των δύο «ιδρυτικών κρατών»
Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Έρογλου ενημέρωσε χθες το κοινό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι σε περίπτωση που οι πλευρές κινηθούν με υπευθυνότητα, η λύση είναι εφικτή μέχρι τέλους του έτους.
Υπενθύμισε ότι το κυπριακό πρόβλημα έχει μια ιστορία πέραν των 40 χρόνων και ότι οι πλευρές γνωρίζουν τις θέσεις και επιδιώξεις αλλήλων και ως εκ τούτου αυτό που θα πρέπει να επιδειχθεί σήμερα είναι πολιτική βούληση και ηγετική ικανότητα.
Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να κάνει ό,τι του αναλογεί για λύση του προβλήματος μέχρι τέλους του έτους και επανέλαβε την ανάγκη για διζωνική, δικοινοτική λύση που να βασίζεται στην «πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών κρατών», όπως υποστήριξε.
Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό είπε ότι η πρόταση για έναρξη των συνομιλιών από το κεφάλαιο αυτό ήρθε εκ μέρους των ΗΕ και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στο θέμα χωρίς να αποκλείει αυτό να συμβεί στην συνέχεια. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για το περιουσιακό έχουν ενισχύσει τις τουρκικές θέσεις.
Παράλληλα, υποδεχόμενος χθες αντιπροσωπεία της συντεχνία των Τ/κ λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων Καμου-Σεν, ο Ερογλου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το Σεπτέμβριο και ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά ούτε ότι ο ΓΓ θα επισκεφθεί το νησί ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» στεγάζει τις δηλώσεις Ερογλου υπό τον τίτλο «Απαιτείται πολιτική βούληση», ενώ η «Χαβαντίς» υπό τον τίτλο «Είμαι αποφασισμένος να πράξω ό,τι μου αναλογεί - Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επανάληψη της προ του 1974 κατάστασης».
Το εκφραστικό όργανο του ΚΕΕ, η εφημερίδα «Γκιουνές», προβάλλει τις δηλώσεις Ερογλου πρωτοσέλιδα με τίτλο «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία».
Η «Κίπρισλι» προβάλλει τη δήλωση του Τ/κ ηγέτη πως «Η επίλυση του Κυπριακού είναι μεν δύσκολη όχι όμως και αδύνατη», ενώ σύμφωνα με την «Μπακίς» η λύση είναι δυνατή μέχρι το τέλους του έτους, λέει ο Ερογλου.
Απο την άλλη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι η Τουρκία και ειδικότερα η Κυβέρνηση του, έχει πράξει αρκετά σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις», ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, σε δείπνο μετά την ημερήσια νηστεία του ραμαζανιού, ότι η χώρα του έκανε αυτό που της αναλογεί στο Κυπριακό και διερωτήθηκε τι έκανε η διεθνής κοινότητα για το θέμα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλησιάζουμε προς το τέλος επίλυσης του προβλήματος, ενώ επέκρινε τις προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις επειδή δεν ενήργησαν σωστά στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου