Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Παρελθόν οι βαπτίσεις στον Ιορδάνη ποταμό!

"Μολυσμένα ύδατα. Απαγορεύεται η είσοδος". Με αυτή την πινακίδα δόθηκε τέλος στις βαπτίσεις στον Ιορδάνη ποταμό αφήνοντας άφωνους τους προσκυνητές που συρρέουν κατά χιλιάδες στον ιερό ποταμό.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στους πιστούς την πρόσβαση σε αυτό το κοµµάτι του ποταµού, προκειμένου  να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Τα πρώτα αποτελέσματα από δείγµατα που ελήφθησαν πρόσφατα έδειξαν υψηλά επίπεδα µη επεξεργασµένων αποχετευτικών λυµάτων και γεωργικών απορροών.

Ωστόσο, το αίτηµα του υπουργείου Υγείας για οριστικό κλείσιµο ή περιορισµό της πρόσβασης στην περιοχή είναι αµφιλεγόµενο, δεδοµένου ότι παραµένει ηµιτελές ένα έργο εξωραϊσµού αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.


Ο Ιορδάνης ποταμός, το τρίτο σπουδαιότερο για τη χριστιανοσύνη µέρος στους Αγίους Τόπους, µετά τον Πανάγιο Τάφο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήµ και τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέµ «κλείνει τις πόρτες του» στους πιστούς που θέλουν να  βαφτιστούν στα ύδατα που θεωρούν ιερά ή ακόμη πού επιθυμούν  να πάρουν µαζί τους κάποιο δείγµα.

Οι πιστοί συνοδεύονται από ενόπλους, ενώ κόκκινες και λευκές ταινίες έχουν τοποθετηθεί απα γορεύοντας την είσοδο στο νερό.

Στον ποταμό καταλήγουν ακατέργαστα λύµατα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, καθώς και λιπάσµατα και µικροβιοκτόνα.

Τέλος εκτιµάται ότι αυτή τη στιγµή έχει γίνει εκτροπή των υδάτων από το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία σε ποσοστό 98%, για γεωργική χρήση, µε αποτέλεσµα την απώλεια της βιοποικιλότητας κατά 50%.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου