Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

«Συγγνώμη που φάγαμε τον προπάππου σας» ζήτησαν απόγονοι κανιβάλων!


Σε ένα ξέφωτο της ζούγκλας, σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού ανοικτά της Αυστραλίας, απόγονοι φυλής ανθρωποφάγων πραγματοποίησαν τελετή συγγνώμης στο Βρετανό συνταξιούχο Τσαρλς Μίλνερ Ουίλιαμς.

Οι κανίβαλοι απολογήθηκαν διότι πριν από 170 χρόνια σκότωσαν με τα δόρατά τους και κατόπιν καταβρόχθισαν τον ιεραπόστολο που είχε καταπλεύσει με το πλοίο «Κάμντεν» στα νησιά Ερομάνγκο, αυτά που ο Κάπτεν Κουκ ονόμασε Νέες Εβρίδες.

Δεκαεπτά δεκαετίες μετά οι ιθαγενείς υποδέχθηκαν με τιμές το δισέγγονο του αιδεσιμότατου Ουίλιαμς και ακόμη 17 μέλη της οικογένειάς του.

Στη σεπτή τελετή οι ντόπιοι γονάτισαν μπροστά στους επισκέπτες για να καθαρίσουν τη συνείδησή τους και έδωσαν ως δώρο συγγνώμης στο Βρετανό μια επτάχρονη, την οποία ο κ. Ουίλιαμς υποσχέθηκε να μορφώσει. Οι κάτοικοι του νησιού υποστήριξαν ότι η τελετή συμφιλίωσης ήταν απαραίτητη για να καταπολεμήσουν την κατάρα που τους καταδίωκε εδώ και χρόνια.

Δεν αποκάλυψαν, ωστόσο, ποια ήταν… Η ανθρωποφαγία εκτελούνταν από τους ντόπιους ως ιεροτελεστία.

Πιστεύεται ότι ο Ουίλιαμς και ο συνοδός του, Τζέιμς Χάρις, έγιναν βορά των ντόπιων επειδή συνιστούσαν απειλή για τον πολιτισμό τους.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου