Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Εδώ φοβόμαστε για τη ζωή μας!..


Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ
Ληστείες, συμπλοκές μεταναστών, βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών και παραεμπόριο έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο και στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα. Η γειτονιά τους και κυρίως το βιοτικό τους επίπεδο ισχυρίζονται ότι υποβαθμίζονται, ενώ διαμαρτύρονται ότι η Πολιτεία κωφεύει, και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
«Δεν τρώμε κουτόχορτο» μας λέει αγανακτισμένη η κ. Δήμητρα, θύμα πολλαπλών ληστειών και μια από τους πολλούς κατοίκους που μιλά στον «Α.Τ.» με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η ανωνυμία τους γιατί φοβάται για τη ζωή της.
Αιχμές αφήνουν για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εξαθλίωση. Οι ντόπιοι καταγγέλλουν ότι έχουν δει ακόμα και συναλλαγές ρακένδυτων με πάκα ευρώ. «Η περιοχή απέκτησε φήμη του… καλύτερου κέντρου διακίνησης ναρκωτικών, εγώ δεν το ανέχομαι» υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης, ενώ μια ακόμη κάτοικος προσθέτει ότι «η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα που είναι, όπως λένε, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων δεν είχε ακουστεί μέχρι τώρα. Με όλα αυτά έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα».
Παγιωμένη η κατάσταση είναι εδώ και καιρό, σύμφωνα με κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα που δήλωσαν στον «Α.Τ.» ότι έχουν κρούσει την πόρτα της Πολιτείας επανειλημμένως σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο με την παλιά και τη νέα κυβέρνηση αλλά χωρίς αποτελέσματα. «Στη Βουλή παραδώσαμε 3.500 υπογραφές μαζί με αυτές και αλλοδαπών που έχουν σπίτια εδώ και θέλουν να μείνουν. Παραδώσαμε τα χαρτιά και ρωτήσαμε τι θα γίνει, θα χρησιμοποιηθεί σαν πλατεία ή θα είναι άντρο μεγαλεμπόρων ναρκωτικών;» σημειώνει ο κ. Δημήτρης. Η απόγνωσή τους έφθασε μέχρι το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά για ακόμη μια φορά συνάντησαν αδιαφορία, όπως εξηγεί ο ίδιος.
Και δεν είναι μόνο η δική τους περιοχή. Μια μεγάλη «πληγή» έχει ανοίξει στο κέντρο της Αθήνας, όπως ισχυρίζεται η κ. Βιβή. «Από τα Εξάρχεια και κάτω δεν μπορείς να σταθείς! Η Καποδιστρίου κάθε βράδυ είναι πορνείο! Δεν περνάς! Στον Αγιο Παύλο δεν μπορείς να μείνεις… Με την ανοχή των Ελλήνων μπαίνουν στα σπίτια και βιάζουν τον κόσμο. Γιατί δεν λένε την αλήθεια; Μπαίνουν, σε ναρκώνουν και φεύγεις βιασμένος το πρωί. Σου βουλώνουν το στόμα να μη μιλάς γιατί έχεις οικογένεια! Αυτά γίνονται. Δεν είναι μόνο εδώ… Εγώ, όμως δεν βλέπω τους μετανάστες ως εχθρούς, οι εχθροί είναι από μέσα».
Ταυτόχρονα, διακίνηση ναρκωτικών καταγγέλλει η κ. Δήμητρα… «στην Αδωνίδος, είναι παράλληλη της Αχαρνών, κέντρο εκεί, έχω δει με τα μάτια μου κι έχω κάνει καταγγελίες άπειρες φορές, να βλέπετε κάτι ανθρώπους άπλυτους, κάτι λέτσους να έχουν μάτσο τα ευρώ, εμένα γούρλωσαν τα μάτια μου»!
Το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης είναι κοινό σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, τα σκηνικά επαναλαμβάνονται με τα διαμερίσματα όπου ζουν ασφυκτικά αλλοδαποί, που «πλέον νοικιάζουν το κεφάλι δυο ευρώ». Ολοι γνωρίζουν την κατάσταση αλλά κλείνουν τα μάτια, σύμφωνα με τον κ. Νίκο… «Εγινε συγκέντρωση κατοίκων, παρουσία αναρχικών και ήρθε η Αστυνομία απλώς για να μην τσακωθούμε με αλλοδαπούς, για να αποσοβήσουν γεγονότα, όχι για να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του!», υπενθυμίζοντας το παράδειγμα αμέλειας της βίλας Αμαλίας επί της οδού Αχαρνών και Χέυδεν.
Η ανησυχία των κατοίκων αυξάνεται αφού οι αριθμοί των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν. «Σ’ ένα χρόνο θα έρθει άλλο ένα εκατομμύριο, πού θα μπει;» διερωτάται ο κ. Δημήτρης. «Το κράτος λαμβάνει 18 ευρώ το κεφάλι… στα δυο εκατομμύρια πόσα θα πάρουν; Περίπου 136 εκ. ευρώ κάθε μέρα και γι’ αυτούς είναι ένεση στο μονίμως προβληματικό Προϋπολογισμό…».
Την ώρα αυτή όμως, στο κέντρο της Αθήνας φυτρώνουν σαν μανιτάρια παράνομες επιχειρήσεις κι ανθεί το παραεμπόριο, όπως περιγράφει ο κ. Δημήτρης. «Στην Αλκιβιάδου 101 είναι παράνομο ας πούμε εστιατόριο, στο οποίο τρώνε χωρίς να κόβουν απόδειξη και δεν πληρώνουν εισφορές και όταν πάμε εκεί υποτίθεται ότι όλοι είναι κάτοικοι. Μα είναι κάτοικοι 50 άτομα σ’ ένα υπόγειο; Εχει μέσα 30 ναργιλέδες και στο Αλκιβιάδου 113 έχει τραπέζια με τσόχες και κάθονται και παίζουν χαρτιά και πάλι δεν δίνουν τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο», καταγγέλλει ο κ. Δημήτρης, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα ανοίγουν Ιντερνετ καφέ, «εκεί πλέον κανένας δεν ελέγχει ούτε δήμος, ούτε υπουργείο Οικονομικών, ούτε κανένας…».
Τα καταστήματα αυτά δεν διαθέτουν ούτε ταμειακή μηχανή και δίπλα τους τα υπόλοιπα καταστήματα κλείνουν, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Μόνο παραεμπόριο ακμάζει στη γειτονιά, «τα μαγαζιά στην Αγ. Μελετίου και στην Αχαρνών κλείνουν, κάποτε εδώ έδινες καπέλο για να έχεις μαγαζί», θυμάται η κ. Βιβή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μερικά χρόνια πριν αυτή η περιοχή ήταν πολύ ήσυχη και η ζωή κυλούσε ήρεμα, όπως θυμάται η ηλικιωμένη κ. Αντιγόνη κάτοικος από το 1982 στον Αγιο Παντελεήμονα. «Περνούσαμε πολύ καλά σε αυτή τη γειτονιά, κανείς δεν μας ενοχλούσε και κανέναν δεν ενοχλούσαμε. Πηγαίναμε τα παιδιά μας κάτω από τον Αγιο Παντελεήμονα στις παιδικές χαρές ώς το λόφο του Κολωνού κυκλοφορούσαν μόνα τους, τώρα τρεις με τέσσερις φορές με πέταξαν κάτω, μου έκλεψαν το πορτοφόλι». Βέβαια η εγκληματικότητα βρίθει στην περιοχή χάρη και στα ελληνικά «φιντάνια» όπως εξηγεί ο κ. Νίκος.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ισχυρίζεται η κ. Δήμητρα, αλλά τα γεγονότα συμβαίνουν «βάσει σχεδίου και μάλιστα θα έχουν και μάκρος. Το άσχημο είναι ότι αδιαφορούν για μας και δεν μας ρωτούν... δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Οι κάτοικοι υποφέρουν και διαμαρτύρονται. Εγώ συγκεκριμένα έχω κάνει επανειλημμένα καταγγελίες δεν γίνεται τίποτα... Μου έσπασαν δυο φορές τα αυτοκίνητα, μου άνοιξαν το σπίτι, με χτύπησαν στο δρόμο, μου πήραν λεφτά, όλα τα κακά τα έχω πάθει κι άλλοι πολλοί. Καλλιεργούν τον φόβο, να είμαστε ηττοπαθείς. Δεν νιώθω ασφαλής, στο σπίτι μου φοβάμαι, έξω να βγω φοβάμαι μη μου αρπάξουν την τσάντα, μη με χτυπήσουν για τα παιδιά μου φοβάμαι… Πολλές φορές σκέφτομαι να εγκαταλείψω το σπίτι μου αλλά όχι δεν πρέπει. Θα αγωνιστώ κι εγώ κι όλοι οι άλλοι, να μη νομίζουμε ότι χάθηκε το παιχνίδι. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να ανατρέψουμε αυτό που με το ζόρι μας επιβάλλουν, να εξυπηρετήσουν τα σχέδια κάποιων μεγάλων, να μας φέρουν τους λαθρομετανάστες που κι αυτοί είναι δυστυχισμένοι και τους εκμεταλλεύονται… Είναι καθαρά θέμα πολιτικής και μη μας ταΐζουν κουτόχορτο»!
Ο κ. Δημήτρης πιστεύει ότι η πηγή του προβλήματος του Αγίου Παντελεήμονα αρχίζει από τα αφύλαχτα σύνορα. «Το έγκλημα που κάνει το ελληνικό κράτος είναι να αφήνει τους μετανάστες να έρχονται εδώ όλοι με το όνομα Ιμπραήμ Χασάν…». Για να μπορέσουν να μείνουν στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει, «στήνουν έναν καβγά με ελληνικές παρέες, πηγαίνουν στο Τμήμα, κατηγορούν για κλοπή τους Ελληνες και μετά στο δικαστήριο. Βγάζουν χαρτιά και ορίζεται δικάσιμος για 1,5 χρόνο μετά, που σημαίνει ότι παραμένουν γι’ αυτό το χρονικό διάστημα νόμιμα στη χώρα. Αυτό το έχω δει να επαναλαμβάνεται σε τρεις περιπτώσεις. Είναι σύστημα»!
Νέο «εμφύλιο μεταξύ κατοίκων και Ελλήνων φοβάται η κ. Βιβή, παλιά κάτοικος στο σταθμό Λαρίσης, από όπου αναγκάστηκε να φύγει και να χρεωθεί στα 60 της χρόνια. Εξηγεί: «Αλλαξα συνοικία όχι εξαιτίας των λαθρομεταναστών αλλά εξαιτίας των Ελλήνων που με εξεβίαζαν! Κάποιοι Ελληνες χρησιμοποιούν τους λαθρομετανάστες και τους χρησιμοποιούν άσχημα γι’ αυτό που θέλουν να φτιάξουν, να μας βάλουν να τσακωθούμε μεταξύ μας. Δεν έχω σκοπό να τσακωθώ με κανέναν, έχω φίλους αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους... Τα παιδιά των μεταναστών είναι και δικά μου παιδιά. Οταν τα είδα να κοιμούνται στα παγκάκια ειδοποίησα «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Να γίνουν καταλύματα όχι μόνο εδώ αλλά και στην Εκάλη για να είναι κοντά ο εργοδότης του έχω κάνει κινήσεις αλλά κόντεψα να χάσω την περιουσία μου…».
Οι κάτοικοι φοβούνται ότι τα χειρότερα έπονται με τη λεγόμενη μεταφορά του Πολυτεχνείου αφού ενδέχεται η ΑΣΟΕ, όπως εκτιμούν,να μετατραπεί σε νέο στέκι που θα αναπαράγει τα φαινόμενα. Η υπερκορεσμένη περιοχή θα πληγεί για μια ακόμη φορά, χωρίς να μπορεί να περιοριστεί από την αστυνόμευση που όπως αναφέρει ο κ. Νίκος έχει εντατικοποιηθεί, αλλά «η αστυνόμευση είναι προσωρινή λύση που επικαλύπτει για λίγο διάστημα…».
Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες γι’ αυτό και οι κάτοικοι ζητούν τη μείωση εισροής στην περιοχή τους των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα και το κλείσιμο της Βίλας Αμαλίας.
Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό θέμα εξηγεί ο κ. Νίκος. «Είδατε τι έπαθε η προηγούμενη κυβέρνηση… Εάν εξακολουθήσουν να μη διασφαλίζουν την ασφάλεια του Ελληνα θα πάθουν πολύ χειρότερα όλοι τους, ας αποφασίσουν όσο ακόμα είμαστε στο έσχατο σημείο της υπομονής και να κάνουν αυτό που πρέπει έστω στο 50%. Η πολιτική βούληση είναι αόρατη μέχρι τώρα, υποστηρίζει ο κ. Νίκος , επικαλούμενος την ισονομία μεταξύ των πολιτών».

Καραούλι στην πλατεία έχουν στήσει κάτοικοι μετά από έκτροπα. Μπορεί το σκοτάδι να έχει πέσει αλλά μια ομάδα κατοίκων βρίσκεται στην άκρη της πλατείας για να περιφρουρήσει το δημόσιο χώρο. «Καθόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το χώρο από τους χρήστες ναρκωτικών κι όσους κατουρούσαν κι αποπατούσαν μέσα στην παιδική χαρά» εξηγούν οι κυρίες Δήμητρα και Χαρά.
Η παιδική χαρά που βρίσκεται στην πλατεία ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα είναι ανοιχτή για τα παιδιά και θα παίζουν χωρίς φόβο, γιατί όπως διευκρινίζει ο κ. Δημοσθένης, σήμερα παραμένει κλειστή γιατί «στο δείγμα από το χώμα που πήρε ο δήμος διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλές κολλητικές ασθένειες».
Οι κάτοικοι επιζητούν την αξιοποίηση του χώρου, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη, «έχουμε κάνει κίνηση για να ανοίξει ο χώρος κι ως αθλητικό κέντρο, με δυο μπασκέτες κι ένα φιλέ βόλεϊ». Ο χώρος θα μπορούσε να διευκολύνει τα παιδιά της γειτονιάς, συμπληρώνει ο κ. Σπύρος, «έχουμε τον Αθλητικό Σύλλογο Αετός και φεύγουν τα παιδιά από εδώ για να κάνουν προπονήσεις στον Κολωνό, γιατί να μην προπονούνται σ’ έναν αθλητικό χώρο στην πλατεία μας;».
Αγανακτισμένος ο κ. Μιχάλης ισχυρίζεται: «Κάποιοι βουλευτές κάθονται μπροστά από το τζάκι τους και οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα κάθονται μέσα στην υγρασία. Πού είναι η Πολιτεία; Εγώ φιλοξένησα τρία παιδιά και μια γυναίκα από το Αφγανιστάν που κάποιος πέταξε στην πλατεία και φώναξα «το Χαμόγελο του Παιδιού» για να τους βοηθήσει»!
Με «body guard» μόνο ισχυρίζονται ότι μπορούν να κυκλοφορούν τα βράδια, όταν συμμορίες από διαφορετικές εθνικότητες τσακώνονται μεταξύ τους, όπως περιγράφει ο κ. Σπύρος «Βγάζουν μαχαίρια… Κάποιους τους διώξαμε και πήγαν παρακάτω στην Πλατεία Αττικής. Μια κοπέλα που περνούσε προχθές σχεδόν τη γδύσανε της πήραν μπότες, τσάντα, κινητό…», την ώρα που η αστυνομική φύλαξη, σύμφωνα με τους κατοίκους, σταματά στις 9 το βράδυ. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι η κατάσταση έχει γυρίσει σε βάρος τους: «Το ρατσισμό τον βιώνουμε εμείς, μας λένε ακροδεξιούς και φασίστες. Ηρθαν το περασμένο Σάββατο στη λαϊκή αγορά αριστεριστές και μοίραζαν φυλλάδια κι ο κόσμος τους πέταγε ντομάτες γιατί έρχονται να μας βρίσουν αυτοί που μένουν σε άλλες περιοχές, στην Πλατεία Αμερικής, στο Γκύζη κ.α., εδώ δεν μένει κανείς…».
Ο Κώστας προσθέτει: «Εχουμε φθάσει στο σημείο να μας κοροϊδεύουν οι Αλβανοί να μας λένε ότι αυτοί μπορούν να φύγουν και να γλιτώσουν, ενώ εμείς δεν μπορούμε».
Αποφασισμένοι οι κάτοικοι δηλώνουν ότι θα μείνουν για να φυλούν τις «Θερμοπύλες» μέχρι να εισακουστούν από την Πολιτεία.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΕΝΟΠΛΟ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή