Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε μία απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, που αφορά υπόθεση ‘αποστασίας’ (από το Ισλάμ) εναντίον του χριστιανού πάστορα Youcef Nadarkhani. Ο Nadarkhani έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την πίστη του στον Ιησού Χριστό.
Η οργάνωση ‘Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα’ (‘The International Campaign for Human Rights’) απευθύνει έκκληση για την ανατροπή της καταδίκης και της ποινής, καθώς και την απελευθέρωση του πάστορα Behrouz Sadegh-Khanjani, ο οποίος διώκεται με παρόμοια κατηγορία στο Ιράν.
Το επιχείρημα για την ελεύθερη του Nadarkhani επικεντρώνεται στη νομοθεσία του Ιράν, η οποία δεν περιέχει άρθρα που αφορούν την ‘αποστασία’. Ο δικαστής είπε ότι άσκησε το δικαίωμά του να εκδώσει την απόφαση βασιζόμενος σε κείμενα που παρέθεσαν Ιρανοί θρησκευτικοί λόγιοι.
"Είναι το χαμηλότερο σκαλί για κάθε δικαστικό σύστημα το να προτείνει να θανατωθεί ένας άνθρωπος, χωρίς να βασίζεσαι στο δικό του νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Aaron Rhodes, εκπρόσωπος της εκστρατείας. "Το να εκτελεστεί κάποιος με βάση τη θρησκεία που επιλέγει να ακολουθήσει ή να μην ακολουθήσει, είναι η ύψιστη μορφή θρησκευτικών διακρίσεων και αδιαφορίας για την ελευθερία της συνείδησης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων."
Ο 32χρονος Nadarkhani γεννήθηκε σε μια μουσουλμανική οικογένεια, αλλά αποφάσισε να πιστέψει στο Χριστό σε ηλικία 19 ετών. Όταν ανακρίθηκε, ο Nadarkhani προσφέρθηκε να γράψει την ομολογία του, δηλώνοντας ότι έφυγε από το Ισλάμ για τον Χριστιανισμό. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, εντούτοις, κατέθεσε ότι πιέστηκε να κάνει αυτή τη δήλωση.
"Δεν είμαι ένας αποστάτης ... πριν από την ηλικία των 19 χρονών δεν είχα δεχθεί οποιαδήποτε θρησκεία," είπε ο Nadarkhani στη δίκη. "Ο Ανακριτής μου με έπεισε να σκεφτώ ότι ένα άτομο που γεννιέται από μουσουλμάνους γονείς, και δεν δέχεται άλλη θρησκεία έξω από το Ισλάμ πριν φτάσει σε ώριμη ηλικία - κατά την θρησκεία - είναι αυτόματα μουσουλμάνος."
Ο δικηγόρος του Nadarkhani υπέβαλε ένσταση στις 5 Δεκεμβρίου. Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ξεκάθαρα χορηγεί στους χριστιανούς το δικαίωμα να εξασκούν την λατρεία τους και να συγκεντρώνονται σε κάποιο χώρο. Το σύνταγμα επίσης επιβάλλει στο κράτος να παρέχει ίσα ανθρώπινα δικαιώματα στους Χριστιανούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου