Η Τουρκία οφείλει να βελτιώσει την ασφάλεια στη μεθόριό της, πριν εισέλθει στην ΕΕ, υπογράμμισαν σε έκθεσή τους οι Βρετανοί βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Εσωτερικών του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Βρετανοί, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη λαθρομετανάστευση μέσω της τουρκικής μεθορίου με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, χωρίς όμως να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει και με τη διαφθορά στις αρχές της γείτονος. Αξιωματικοί του στρατού, της στρατοχωροφυλακής και της ακτοφυλακής της Τουρκίας, μετέχουν ενεργά σε κυκλώματα διακίνησης λαθρομεταναστών, θησαυρίζοντας. Οι Βρετανοί βουλευτές, στην έκθεσή τους για τις επιπλοκές της τουρκικής ένταξης, εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους για τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στη γραφειοκρατία της γείτονος και σε ένα ρεσιτάλ αφέλειας, ζητούν στενότερη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας-Βρυξελών: «αν η Τουρκία εισέλθει στην ΕΕ, τα εξωτερικά σύνορα της γείτονος θα εκτείνονταν σε αρκετές χώρες που αποτελούν πρόβλημα ασφάλειας, που περιλαμβάνει σαν πηγή μεγάλους αριθμούς μεταναστών και συγκεκριμένα η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ», λέει η επιτροπή Εσωτερικών και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο αρχών σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων, όλες εκ των οποίων πρέπει να αποδειχθεί ότι έχουν υιοθετηθεί από την Τουρκία, πριν την ένταξη.
Είναι φανερό ότι οι Βρετανοί ανησυχούν ότι οι Τούρκοι δεν θα τα καταφέρουν να εισέλθουν στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα σφαλείας που μια ένταξη θα δημιουργούσε. Όμως, όταν λένε ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία θέτει μια μεγάλη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της χώρας, πάνω στο δρόμο της ηρωίνης που από το Αφγανιστάν φτάνει στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, το 80% της ηρωίνης που φεύγει από το Αφγανιστάν, καταλήγει στη Γηραιά Ήπειρο μέσω Τουρκίας.
Οι Βρετανοί βουλευτές ζητούν, αφελώς βέβαια, μια συγκροτημένη επιχείρηση επιβολής του νόμου, η οποία απαιτείται για να μειώσει την επίδραση του οργανωμένου εγκλήματος που έχει ως βάση την Τουρκία, σε μια διευρυμένη Ευρώπη... Πάλι καλά που διαπιστώνουν όμως ότι η ελληνοτουρκική μεθόριος, αποτελεί τη μεγαλύτερη «τρύπα» για την είσοδο λαθρομεταναστών στην ΕΕ, αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί από το 2010 και την άφιξη της FRONTEX στην Ελλάδα.
Να που ανησυχούν όμως οι Βρετανοί... Πόσοι Τούρκοι θα έμπαιναν στις άλλες χώρες της ΕΕ, αν η χώρα τους εισερχόταν στην ευρωπαϊκή οικογένεια; Οι πονηροί Βρετανοί είναι ανήσυχοι: υπολογίζουν από 500.000 μέχρι και 4.400.000 μέχρι το 2030. Και ήδη, επειδή θέλουν το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην αποδοθεί στους Τούρκους πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης στην επικράτεια της ΕΕ και ζητούν από την κυβέρνηση του Λονδίνου να μελετήσει τις επιπτώσεις της πιθανής έλευσης Τούρκων υπηκόων στη βρετανική επικράτεια, μετά την ένταξη της Τουρκίας. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο: τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς...