Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Ο Ναός του Σολομώντα στην Βραζιλία που θα είναι μεγαλύτερος από το άγαλμα του ΧριστούΣΑΟ ΠΑΟΛΟ
Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο αμφιλεγόμενες πεντηκοστιανές εκκλησίες της Βραζιλίας δόθηκε άδεια να χτίσει ένα «αντίγραφο του ναού του Σολομώντα», κόστους 155 εκατ. ευρώ, στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Σάο Πάολο. Ο ναός, ύψους 55 μέτρων, ίσος δηλαδή με ένα κτίριο 18 ορόφων, θα κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης και θα έχει δύο φορές το ύψος του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή του Ρίο.
Το φαραωνικό έργο, σχεδιασμένο από τον βραζιλιανό αρχιτέκτονα Ροτζέριο Σίλβα ντε Αραούτζο, περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 1.000 αυτοκινήτων, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο και αίθουσες διδασκαλίας για 1.300 μαθητές.

Στο εσωτερικό του θα μπορούν να εκκλησιάζονται 10.000 πιστοί! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς ήταν ο ναός του Σολομώντα. Παρ΄ όλα αυτά, οι επίδοξοι κατασκευαστές του έργου επιμένουν ότι «το αρχιτεκτονικό πρότυπο είναι η Παλαιά Διαθήκη».
Η «εκκλησία-γίγας», δημιουργία της βραζιλιανικής Παγκόσμιας Εκκλησίας του Βασιλείου του Θεού, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια, εκτός απροόπτου. «Θα χτίσουμε τον ναό ακολουθώντας τα ίδια σχέδια με αυτά του Σολομώντα» τόνισε ο ηγέτης και ιδρυτής της εκκλησίας, επίσκοπος Εντίρ Μαξέντο (Edir Macedo), επισημαίνοντας ότι «για την κατασκευή του αυθεντικού ναού χρησιμοποιήθηκαν τόνοι χρυσού. Εμείς δεν θα χτίσουμε έναν χρυσό ναό αλλά πάντως θα ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα».
O Macedo (φωτο) είπε ότι η εκκλησία του υπέγραψε συμφωνία 8 εκαταμμυρίων δολαρίων για να μεταφέρει πέτρες από το Ισραήλ. «Έχουμε υπογράψει τη Σύμβαση προκειμένου να έρθουν πέτρες από την Ιερουσαλήμ, ακριβώς όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ναού στο Ισραήλ. Πέτρες που μαρτυρούσαν τη δύναμη του Θεού, 2.000 χρόνια πριν», είπε. "Πρόκειται να είναι όμορφο - το πιο όμορφο από όλα. Το εξωτερικό θα είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που χτίστηκε στην Ιερουσαλήμ."
Η Παγκόσμια Εκκλησία του Βασιλείου του Θεού (‘Universal Church of the Kingdom of God’), η οποία ιδρύθηκε το 1977 στη Βραζιλία, υποστηρίζεται από περίπου 8 εκατομμύρια πιστούς σε 180 χώρες, έχει ένα τηλεοπτικό κανάλι και διανέμει δωρεάν την εφημερίδα «Folha Univarsal», η οποία λέγεται ότι τυπώνει 2,5 εκατ. φύλλα κάθε εβδομάδα. Η εκκλησία επίσης, διδάσκει το λεγόμενο ‘ευαγγέλιο της ευημερίας’ (prosperity gospel), ενώ υποστηρίζει ότι η ιστοσελίδα του επικεφαλής της δέχεται μηνιαίως 4 εκατ. επισκέψεις.
Ωστόσο πολλοί τη θεωρούν μια καλοστημένη επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τους πιστούς. Το 2009 ο εισαγγελέας του Σάο Πάολο κατηγόρησε 10 ανώτατα μέλη της εν λόγω εκκλησίας, μαζί και τον επίσκοπο Μαξέντο, για προσωπική εκμετάλλευση δισεκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές με σκοπό την αγορά ακινήτων, ιδίως μεγάλων εκτάσεων γης, καθώς και πολυτελών αυτοκινήτων. Ο κ. Μαξέντο αρνήθηκε τις κατηγορίες, χωρίς όμως να καταφέρει να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, πώς διαθέτει ένα πολυτελέστατο ιδιωτικό αεροπλάνο αξίας 45 εκατ. δολαρίων (στην φώτο επάνω το σπίτι του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου