Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Βανδαλίζουν νεκροταφεία Ελλήνων στα Κατεχόμενα

260710-stayroi-katexomena-0
Αυτή την μακάβρια αποκάλυψη κάνει στον Ε.Κ. ο δήμαρχος Καραβά, ενός εκ των 9 κατεχόμενων δήμων της Κύπρου, κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου.
Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στο κοιμητήριο του δήμου Καραβά. Οι σταυροί εντοπίστηκαν από τελωνειακούς μετά από έλεγχο στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, σε εμπορευματοκιβώτια με στερεά απόβλητα, τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση στην Ινδία. Πρόκειται για 7 μεταλλικούς σταυρούς που προέρχονται από συλημένους τάφους στα Κατεχόμενα τους οποίους οι ιερόσυλοι πούλησαν για παλιοσίδερα.
Οι δύο Τουρκοκύπριοι που μετέφεραν τα εμπορευματοκιβώτια σε κατάθεση τους στην Αστυνομία ανέφεραν ότι εργάζονται για εταιρία με έδρα το Κιόνελι της Λευκωσίας. Δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των κιβωτίων που μετέφεραν κι ότι εκτελούσαν χρέη οδηγών.
Οι σταυροί είναι μεγάλης καλλιτεχνικής και συναισθηματικής αξίας, ενώ επάνω τους είναι σκαλισμένα τα ονόματα των θανόντων καθώς και ημερομηνίες θανάτου.
Όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια από την έρευνα που ακολούθησε οι σταυροί εκλάπησαν από το κοιμητήριο του Καραβά.

Ο δήμαρχος του Κατεχόμενου δήμου του Καραβά ύστερα από συνεννόηση του με την Μητρόπολη της Κερύνειας έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του δήμου να αναζητηθούν στα δημοτολόγια τα ονόματα που αναφέρονταν στους σταυρούς, να ειδοποιηθούν οι οικογένειες των θανόντων, όπως και να επιστρέψουν οι Σταυροί στον φυσικό τους χώρο στο κοιμητήριο του Καραβά.

Τα έργα των Τουρκοκυπρίων διαψεύδουν τον Χριστόφια
«Αυτό που συνέβη στο κοιμητήριο του Καραβά συμβαίνει και στα περισσότερα κοιμητήρια στα Κατεχόμενα τα οποία έχουν καταστραφεί, έχουν αφαιρεθεί οι σταυροί και έχουν ανοιχτεί τάφοι» αποκαλύπτει στον Ε.Κ. ο δήμαρχος του κατεχόμενο δήμου Καραβά της Κύπρου, κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου.
Ενώ όπως εξηγεί δεν υπάρχει ίχνος συναντίληψης με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ότι αφορά την προστασία των μνημειακών χώρων των ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα. «Εάν κάποιος επισκέπτης δει πως η δική μας η πλευρά η ελληνοκυπριακή έχει συμπεριφερθεί στα δικά τους τα μνημεία, στα δικά τους τα κοιμητήρια, στα δικά τους τα τεμένη είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση. Εμείς τα έχουμε προσεγμένα, φυλαγμένα, τα σεβόμαστε. Ενώ η άλλη πλευρά δεν δείχνει κανένα σεβασμό. Αντίθετα μάλιστα, ενθαρρύνει μόνο κινήσεις καταστροφής και λεηλασίας των μνημείων μας»
Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η πλευρά του κ. Χριστόφια επιχειρεί να πείσει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης του για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος γίνεται σε κλίμα αλληλοκατανόησης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Μάνος Μεϊμαράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου