Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

από ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο πόλεμος για τον καθολικό έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων
-και τελικά της ίδιας της επιβίωσης του ανθρώπου- είναι ήδη γεγονός και είναι πολύ σημαντικό για μας και να το γνωρίζουμε, αλλά και να έχουμε συχνή ενημέρωση.

Το παιγνίδι αυτό βρίσκεται στα χέρια ενός καρτέλ ισχυρών πολυεθνικών εταιριών. Υποστηρικτές τους οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, που φτιάχνουν νόμους για να επιβάλουν τα μονοπώλια των σπόρων, τιμωρώντας με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα χιλιάδων δολαρίων όσους καταπατούν τις πατέντες τους ή δεν τους πληρώνουν εμπορικά δικαιώματα (Plant Breeder's Rights).

Ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) για να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς να καταναλώσουν γενετικά τροποποιημένη τροφή. Η δε βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές, προωθεί ασταμάτητα τον μύθο ότι η βιοτεχνολογία των τροφίμων θα νικήσει την πείνα. Ο ισχυρισμός αυτός βασίζε ται σε δυο παραπλανητικά επιχειρήματα: πρώτον στο ότι οι άνθρωποι πεινούν επειδή δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή τροφής στον κόσμο και, δεύτερον, στο ότι η γενετική μηχανική αυξάνει την παραγωγικότητα της τροφής.





Ο συγκεκριμένος τύπος εξουσίας που επιτάσσουν οι πολυεθνικές εταιρίες έλεγχοντας τη διατροφή και μονοπωλώντας τη μεθόδευση της παραγωγής και την εκμετάλλευση των πανανθρώπινων γενετικών πόρων θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, κοινωνικού και οικονομικού περιεχόμενου.
Είμαστε μάρτυρες ενός βοτανικού ολοκαύτωματος, το οποίο όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το κέρδος που βγαίνει από τον τεράστιο τζίρο των πολυεθνικών εταιριών βιοτεχνολογίας. Η πολιτική για τον έλεγχο των σπόρων είναι ένα ακόμα στάδιο στο σχέδιο για την επιβολή της οργουελλικής «Παγκόσμιας Νέας Τάξης».

Το πολυεθνικά μονοπώλια των σπόρων έχουν ήδη σπείρει το μέλλον μας;
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Απόκτη σης Αγροβιοτεχνολογικών Εφαρμογών, οι εκτάσεις του πλανήτη που χρησιμοποιούνται για διαγονιδιακές ή γενετικά μεταλ λαγμένες καλλιέργειες αυξήθηκαν σε 215 εκατομμύρια στρέμματα το 2001, από μόλις 7 εκατ. στρέμματα που ήταν το 1996. Ωοιόοο, η υπερσυγκέντρωση της ιδιοκιησίας των εταιριών της τεχνολογίας γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ένας περιορισμένος αριθμός, κυρίως πετρο-αγροχημικών πολυεθνικών που έχουν προκύψει από τις αλλεπάλληλες εξαγορές και απορροφήσεις χιλιάδων εταιριών παραγωγής σπόρων και φυτών μετά το 1980, ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή σπόρων και κατοχυρώνουν τα νέα εξελιγμένα υβρίδια ή τα προϊόντα της εργαστηριακής γενετικής.
Κατά τη δεκαετία του '90, ο μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων οδή γησε στον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και αγροχημικών από μια μικρή ομάδα ισχυρών παικτών, με αποτέλεσμα σήμερα:
Έξι εταιρίες που έχουν, κυρίως, τη βάση τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη να ελέγχουν το 98% της αγοράς των γενετικά τροποποιημένων (FT) σπόρων και το 70% της αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

•Έξι φίρμες να κατέχουν το 54% στις Η1ΤΑ ίων πατέντων πάνω στα ΓΤ φυτά.

• Δέκα εταιρίες να ελέγχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς του συνόλου των σπόρων, ενώ πριν απο δύο δεκαετίες υπήρχαν εκατόντάδες τέτοιες εταιρίες.

• Στη Νότιο Αφρική, τη μόνη αφρικανική χώρα που έχει αποδεχθεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), η αγορά των ΓΤ σπόρων να ελέγχεται πλήρως από τη Μονσάντο.
• Στο σύνολο της αφρικανικής ηπείρου, η αγορά των συμβατικών σπόρων να ελέγχεται από 3 εταιρίες (Ecologist, 2003).
Οι μεγαλύτερες πολυεθνικές -αμερικανικές και ευρωπαϊκές- που νέμονται επίσης και τις αγορές της Ασίας και της Αφρικής είναι οι Monsanto, Dupont, Syngenta, Bayer- Aventis, Νovartis και AstroZeneca.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι πολυεθνικοί γίγαντες Monsanto και Dupont, που ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για ανταλλαγή τεχνο λογίας τον Απρίλιο του 2002, ελέγχουν το 41 % όλων των σημαντικών αγροτικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της βιοτεχνολογίας και μοιράζονται το 93% της παγκόσμιας αγοράς μεταλλαγμένων σπόρων.
Η μεγάλη πολυεθνική εταιρία σπόρων, Pioneer Hi-Bred International, καλύπτει το 40% της αμερικάνικης αγοράς σε υβρίδια σπόρων καλαμποκιού, περίπου το 50% της αγοράς της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας και το 90% της Ουγγαρίας και της Αιγύπτου. Επιπλέον, η ίδια εταιρία ηγείται στις αγορές σπόρων της Βραζιλίας, Ταϋλάνδης, Ουκρανίας, καθώς και στις αγορές μίας σειράς αναπτυσσόμενων χωρών.

η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου