Εκτενής αναφορά στην ελληνική γλώσσα δόθηκε στο Φεστιβάλ «Αντίποδες».
Σε μαζική εκδήλωση υπέρ του να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών εξελίχθηκε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Αντίποδες» το Σάββατο το βράδυ στην Λόνσντεϊλ Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης.
Το έναυσμα το έδωσε ο ίδιος ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπι ο οποίος κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνικής παροικίας.
Όπως και στην δεξίωση που παρέθεσε για την 25η Μαρτίου, ο κ. Μπράμπι είπε ότι στηρίζει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στα.......
.
κρατικά σχολεία ολόκληρης της επικράτειας.
Ο κ. Μπράμπι εξήρε – και πάλι -την πολύμορφη προσφορά των Ελλήνων στη Βικτωρία και την Αυστραλία γενικότερα και δήλωσε ότι η ελληνική γλώσσα πρέπει να περιληφθεί στις οκτώ γλώσσες που θα διδάσκονται στα κρατικά σχολεία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να διαβιβάσει τις απόψεις της πολιτειακής κυβέρνησης στην κυβέρνηση της Καμπέρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εκτιμά απεριόριστα την προσφορά του Ελληνισμού στην οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη της πολιτείας.
Ο κ. Μπράμπι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια για τον καλλωπισμό της ελληνικής γωνιάς της Λόνσντεϊλ Στριτ.
«Ήδη», είπε, «διαθέσαμε 1,2 εκατομμύρια, ενώ άλλα δυο εκατομμύρια θα προσφέρουμε για το προτεινόμενο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Γλώσσας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αντίποδες. Προφανώς ο κ.Μπράμπι αναφερόταν στο Κοινοτικό Κέντρο ή, ενδεχομένως και στο λεγόμενο «Ελληνικό Πύργο».
Ο κ. Μπράμπι χαρακτήρισε το φεστιβάλ «Αντίποδες» ως «έναν από τους πιο αξιόλογους πολιτιστικούς θεσμούς της Μελβούρνης».
Το ίδιο ένθερμoς ήταν και ο δήμαρχος Μελβούρνης όσον αφορά το αίτημα για τη γλώσσα αλλά και την καθιέρωση του ελληνικού φεστιβάλ, που, όπως είπε, αναβιώνει και το πνεύμα του Επίκουρου.
Την στήριξη του στην ελληνική γλώσσα επανέλαβε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τεντ Μπάϊου, ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή στην αρμόδια υπουργό Παιδείας κα Γκίλαρντ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμπερίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών θα εμπλουτίσει το πολιτισμικό προφίλ της Αυστραλίας και θα ενισχύσει το μαθησιακό υπόβαθρο των παιδιών σχολικής ηλικίας», είπε ο κ.Μπέϊλιου.
Τον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Λϊντσαϊ Τάνερ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε στα ελληνικά το μήνυμά του προς την εκδήλωση και το οποίο διάβασε ο κ. Τάνερ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε:
«Με μεγάλη μου χαρά στέλνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους παρευρισκομένους στο Φεστιβάλ «Αντίποδες 2010». Το Φεστιβάλ «Αντίποδες» διοργανώνεται στη Μελβούρνη από το 1987 και αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο γιορτή του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η πλατύτερη κοινότητα συμμετέχει με την ελληνοαυστραλιανή παροικία στον εορτασμό του ελληνικού πολιτισμού. Το Ανοιχτό Γλέντι έχει γίνει ένα σημαντικό οικογενειακό γεγονός στο ημερολόγιο εκδηλώσεων της Βικτώριας.
Οι Ελληνοαυστραλοί έχουν προσφέρει μια σημαντική συνεισφορά στον πλούσιο κοινωνικό και πολιτισμικό ορίζοντα της Αυστραλίας. Με πάνω από μισό εκατομμύρια μέλη, η ελληνοαυστραλιανή παροικία έχει ένα υπερήφανο ιστορικό συμμετοχών και επιτευγμάτων στις τέχνες, επιχειρήσεις, πολιτική, παιδεία και ιατρική. Κατά κάποιον τρόπο, οι Ελληνοαυστραλοί καταφέρνουν να διατηρούν τον μοναδικό πολιτισμό τους, ενώ παράλληλα μοιράζονται τις ζωντανές παραδόσεις τους με την πλατύτερη κοινότητα.
Η θερμή φιλία της Αυστραλίας με την Ελλάδα βασίζεται στις εκτενείς διασυνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων και στις στενές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις. Η ελληνική παροικία που απαριθμεί μέχρι και 600.000 μέλη αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες κοινοτικές ομάδες στην Αυστραλία και έχει προσφέρει μια ανεκτίμητη συνεισφορά στη σύγχρονη αυστραλιανή κοινωνία. Η φιλία μεταξύ των δύο εθνών ξεκινάει από παλιά με τη συμμετοχή της Αυστραλίας στην προστασία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και στο κύμα της μεταπολεμικής μετανάστευσης. Η ελληνοαυστραλιανή παροικία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωντανής οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής ζωής της σύγχρονης Αυστραλίας και έχει εμπλουτίσει περισσότερο τις βαθιές σχέσεις και τη μεγάλη φιλία μεταξύ των δύο κρατών μας.Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για τις προσπάθειές τους στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και εύχομαι σε όλους τους παρευρισκομένους να έχουν μια ευχάριστη ημέρα».
Σε άψογα ελληνικά ήταν κι η ομιλία της εκπροσώπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τεντ Μπέίλιου,της ομογενούς Σοφίας Μιραμπέλα-Πανοπούλου.
Η κα Μιραμπέλα, που είναι μέλος της σκιώδους κυβέρνησης του κ. Άμποτ στάθηκε στην ομιλία της ειδικά στην ανάγκη να ενταχθεί η ελληνική γλώσσα στα κρατικά σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι στον τομέα αυτό συνεργάζεται στενά με την Μαρία Βαμβακινού και το Στηβ Γεωργανά, συναδέλφους της στην Ομοσπονδιακή Βουλή, που εκλέγονται με το Εργατικό κόμμα.
Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γνωστή γλώσσα κληρονομιάς, η οποία επιζεί και χρησιμοποιείται στο δυτικό κόσμο, με γλωσσολογική παράδοση 4.000 χρόνων. Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός π ολιτισμός αποτελούν τη βάση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και της αυστραλιανής κοινωνίας, είπε η κα Μιραμπέλα και κάλεσε την ομογένεια να στηρίξει την εκστρατεία για την γλώσσα και να υπογράψει το σχετικό υπόμνημα.
Στην δική του ομιλία ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Χρήστος Σαλαμάνης σημείωσε πως «το Φεστιβάλ «Αντίποδες» είναι μια γιορτή που φέρνει κοντά στους δυο λαούς,τις δυο χώρες, τους δυο πολιτισμούς, τον ελληνικό λαό και τον αυστραλιανό».
Τέλος ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στους στόχους του Ελληνικού Φεστιβάλ, λέγοντας ότι συμμετέχουν σ’ αυτό ομογενείς από την πρώτη έως την τέταρτη γενιά και ο θεσμός «προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία σε όλο τον πληθυσμό της πολιτείας να ζήσει μια πλούσια ελληνοαυστραλέζικη εμπειρία».
Ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε πως το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην διάσωση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας.
Το επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν οι συμπρόεδροι του φεστιβάλ «Αντίποδες», Λεωνίδας Βλαχάκης και Τάμμυ Ηλιού.
Και το ΣΑΕ στην εκστρατεία για την ελληνική γλώσσα
Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, σε συνεργασία με την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας συνεκάλεσε, στο Σίδνεϊ, συγκέντρωση όλων των εν ενεργεία πανεπιστημιακών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Αυστραλία.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν πολλά αιτήματα και ζητήματα που αφορούν τη διδασκαλία της νεοελληνικής σε παναυστραλιανό επίπεδο.
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα της συμπερίληψης των Νέων Ελληνικών στο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2012 σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα κείμενο ως διακήρυξη αρχών, με εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, πολιτισμικά και κοινωνικά επιχειρήματα που να θεμελιώνουν και να αιτιολογούν την διδασκαλία της νεοελληνικής ως μιας από τις βασικές γλώσσες επιλογής στο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.
Αποφασίστηκε επιπλέον το κείμενο – διακήρυξη να διανεμηθεί προς συζήτηση σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της ελληνικής παροικίας παναυστραλιανά, με σκοπό να αποτελέσει την βάση ενός κοινού μετώπου όλων των Ελλήνων για την επιτυχή ευόδωση της προσπάθειας.
Επιπλέον, καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων, ανάλογα με χρονικό πλαίσιο δράσης που καθόρισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με σκοπό να κατατεθεί ένα οριστικό κείμενο προγραμματικής σύγκλισης όλων των ενεργειών των ελληνικών φορέων.
Η συμπερίληψη των νέων ελληνικών θα εξασφαλίσει την διδασκαλία της γλώσσας μας για το άμεσο και απώτερο μέλλον και θα συμβάλλει στην διαιώνιση της πολιτισμικής παρουσίας μας στα κοινωνικά τεκταινόμενα της Αυστραλίας.
Την συνάντηση παρακολούθησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ Β. Τόλιος, ο εκπαιδευτικός ακόλουθος κ. Ι. Πίτσας και τα μέλη του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας κ. Χάρης Δανάλης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Νεολληνιστές:
Δρ Βρασίδας Καράλης, Δρ Αντώνης Δρακόπουλος και Δρ Παναγιώτα Νάζου (Πανεπιστήμιο Σύδνεϋ), Δρ Ελισάβετ Κεφαλινού (Πανεπιστήμιο Μacquarie), Δρ Μαρία Ζαρίμη (Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας), Δρ Μαρία Ηροδότου και Δρ Δέσποινα Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο La Trobe), Καθ. Μιχάλης Τσιανίκας και Δρ Μαρία Παλακτσόγλου (Πανεπιστήμιο Flinders), Δρ Γεώργιος Φραντζής (Πανεπιστήμιο Charles Darwin) και κ. Σάββας Παπασάββας (Πανεπιστήμιο Notre Dame).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου