Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Νέα δημοσκόπηση: Μέχρι και οι ΑΚΕΛικοί διαφωνούν με τους χειρισμούς Χριστόφια

‘Σημερινή’

«Διαφωνούν μέχρι και οι ΑΚΕΛικοί!»

11 Μαΐου 2010
Μικαέλλα Λοΐζου

Στοιχεία που θα πρέπει να θορυβήσουν το Προεδρικό αποκαλύπτει η δημοσκόπηση της εταιρείας Symmetron Market Research, που έγινε για λογαριασμό της ΕΔΕΚ και παρουσιάστηκε χθες βράδυ, στα πλαίσια εκδήλωσης με τίτλο «Εκ περιτροπής προεδρία: Μύθοι και Πραγματικότητες». Μόλις 40% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το Κυπριακό θα λυθεί με την εξεύρεση λύσης τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ένα 30% επιθυμούν τη διατήρηση του στάτους κβο και 22% διαχωρισμό με αναδιανομή εδαφών. Τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία όμως για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η ηχηρή απάντηση στην αναθεωρημένη του πρόταση για την εσωτερική διακυβέρνηση, καθώς φαίνεται να απορρίπτει τις πρόνοιές της και το μισό ΑΚΕΛ, εκτός από όλους τους άλλους!

Όχι στη στάθμιση
Σε ερώτηση σε σχέση με τη σταθμισμένη ψήφο, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, 56% δήλωσαν ότι η στάθμιση της ψήφου στο ομοσπονδιακό κράτος αποτελεί παραβίαση της δημοκρατικής αρχής, ενώ μόλις 30% θεωρούν ότι είναι αναγκαία για την προστασία της μειοψηφίας.

Σε επίπεδο κομμάτων, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στους διαφωνούντες συγκαταλέγονται και το 41% των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 48% συμφωνούν με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στον ευρύτερο χώρο της συγκυβέρνησης, καθώς το επίπεδο διαφωνούντων ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ αγγίζει το 78%, μόλις 2% πιο κάτω από τους διαφωνούντες του αντιπολιτευόμενου ΕΥΡΩΚΟ. Καθόλου αμελητέο δεν πρέπει να θεωρείται και το 58% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, που θεωρούν ότι η σταθμισμένη ψήφος παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή, καθώς η Πινδάρου διακηρύττει ότι η στάθμιση, υπό τις σωστές προϋποθέσεις και τα σωστά πλαφόν, μπορεί να αποτελέσει ενοποιητικό στοιχείο. Το αποτέλεσμα πρέπει να ανησυχεί και την ΕΔΕΚ, καθώς, παρά τη σαφή θέση της ότι η στάθμιση καταλύει την αρχή της δημοκρατίας, μόνο το 56% των ψηφοφόρων της συμφωνούν, έχοντας το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό διαφωνίας μετά το ΑΚΕΛ.

Εκ περιτροπής, δεν θα πάρουμε
Ποσοστό 62% είναι αντίθετο και με την άλλη σημαντική πτυχή της αναθεωρημένης πρότασης της πλευράς μας για τη διακυβέρνηση, αυτήν της εκ περιτροπής προεδρίας, σε συνάρτηση με τη διασταυρούμενη ψήφο. Την πρόταση αυτή εγκρίνουν μόλις το 16%, ενώ μάλλον συμφωνούν άλλο 9% και μάλλον διαφωνούν 10%. Η εκ περιτροπής προεδρία φαίνεται να χαίρει μεγαλύτερης έγκρισης στην ηλικιακή ομάδα 25-44, καθώς και στους 65+, ενώ οι νεαροί εμφανίζονται ως οι πιο σκεπτικιστές, με την ομάδα 18-24 να δηλώνουν διαφωνία σε επίπεδο 80%. Οι πιο αρνητικοί εμφανίζονται οι Παφίτες, αφού μόλις 15% συμφωνούν.

Στο Προεδρικό θα πρέπει να αρχίσουν να ψάχνουν για το ποιος ενδέχεται να ψηφίσει μια λύση με μια τέτοια πρόνοια, καθώς οι απαντήσεις σε κομματικό επίπεδο καταδεικνύουν ότι μόλις οι μισοί ΑΚΕΛικοί (52%) είναι υπέρ αυτής της διευθέτησης, ενώ 45% δήλωσαν εναντίον. Στο συγκυβερνών ΔΗΚΟ δε, η διαφωνία αγγίζει το 91%.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη τάσσεται εναντίον της εκ περιτροπής προεδρίας με σταθμισμένη ψήφο. Στο ΕΥΡΩΚΟ η διαφωνία αγγίζει το απόλυτο, με 100% των ερωτηθέντων να τάσσονται εναντίον. Στην ΕΔΕΚ το αρνητικό ποσοστό ισοψηφεί με αυτό του ΔΗΚΟ, στο 91%, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό του ΔΗΣΥ, καθώς 79% εκφράζουν διαφωνία.

Στη δημοσκόπηση υπήρχε και ερώτηση εάν θα αποδέχονταν την εκ περιτροπής προεδρία, σε περίπτωση που γίνονταν αποδεχτές όλες οι θέσεις της δικής μας πλευράς. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ούτε οι μισοί δεν θα το έπρατταν, καθώς το όχι άγγιξε το 52%. Η θετική απάντηση λαμβάνει 25%, ενώ 21% απάντησαν μάλλον.

Βάσος Λυσσαρίδης [πηγή φωτογραφίας: Νοητική Αντίστασις]

Έντονος ο Λυσσαρίδης
Κατά την εισήγησή του, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι όταν εθελούσια εγκαταλείπεις αρχές για μια πτυχή ή ομάδα πολιτών, η τελική κατολίσθηση είναι αναπόφευκτη. «Η δημοκρατία είναι αδιαίρετη. Δεν αναφέρομαι σε απόλυτες αρχές, αλλά σε κανόνες λειτουργίας της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο να νοηθεί δημοκρατία χωρίς την έννοια της πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Αν όχι, οδηγούμεθα σε ολιγαρχία ή φυλετικά καθεστώτα».

Τόνισε ότι «αν ρεαλιστικά αποδεχθούμε ότι τα δικαιώματα των Κερυνειωτών πρέπει να διαγραφούν για να διευκολύνουμε λύση, τότε ανοίγουμε διόδους για κατάργηση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών». Αναφερόμενος στην εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Λυσσαρίδης τη χαρακτήρισε μια καθαρώς φυλετική πρόταση, με πολίτες με μειωμένα δικαιώματα, μια πρόταση που θα κρατά τους πολίτες εσαεί διαχωρισμένους. «Το 18% θα εκλέγουν πρόεδρο, που στη συνέχεια δεν θα είναι καν Τουρκοκύπριος, δεδομένης της αριθμητικής υπεροχής των εποίκων», προειδοποίησε.

«Ναι. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Όμως στο εφικτό περιλαμβάνεται και η διάθεση ενός λαού να αγωνισθεί για διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα και σωστή αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων», πρόσθεσε ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. «Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο λαός στρέφεται ενάντια στην εκ περιτροπής προεδρία και τις άλλες μονομερείς παραχωρήσεις. Κι εμείς, πιστοί στις ιστορικές μας παραδόσεις, θα ηγηθούμε του λαϊκού κινήματος ενάντια σε λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υπόσταση του κυπριακού Ελληνισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις καταργούνται τα ηλικιακά πλαίσια. Έτσι θα βρεθώ μαζί σας στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου