Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

«Εάν θέλετε να έρθετε στον Καναδά, θα αφήσετε έξω τις βάρβαρες πολιτισμικές πρακτικές»


Ο ανανεωμένος Οδηγός του Πολίτη του Καναδά προειδοποιεί τους νεοεισερχόμενους ότι "βάρβαρες πολιτισμικές πρακτικές», όπως τα ‘εγκλήματα τιμής’ δεν θα γίνουν ανεκτά, δίνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα κατά της εισαγωγής πεποιθήσεων που συγκρούονται με τις καναδικές αξίες.


«Στον Καναδά, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι βάσει του νόμου», αναφέρει το έγγραφο.

«Η διαφάνεια και η γενναιοδωρία του Καναδά δεν επεκτείνονται σε βάρβαρες πολιτιστικές πρακτικές που ανέχονται την συζυγική κακοποίηση, τα ‘εγκλήματα τιμής’, τους ακρωτηριασμούς των γεννητικών οργάνων ή άλλες βίαιες πράξεις βάση του φύλου. Οι ένοχοι αυτών των εγκλημάτων τιμωρούνται αυστηρά στο πλαίσιο των ποινικών νόμων του Καναδά."



Ο οδηγός, που κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου 2009, με τον τίτλο «Ανακαλύψτε τον Καναδά: Τα δικαιώματα και οι ευθύνες του Καναδού πολίτη», (διαβάστε τον πλήρη οδηγό) είναι το πρώτο έγγραφο στο είδος του, που καταγγέλλει ρητά τη βία στο όνομα της ‘τιμής της οικογένειας’ - ένα έγκλημα που έγινε πρόσφατα, πρωτοσέλιδο σε πολλές καναδέζικες εφημερίδες, όταν ένας άνδρας στην Οτάβα καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για την απειλή βίας εις βάρος της κόρης του (για λόγους ‘τιμής’).


Ενώ τα ‘εγκλήματα τιμής’ παραμένουν σχετικά σπάνια στον Καναδά, (Σ.Σ. την ίδια ώρα που κάνουν θραύση στην Ευρώπη…) αρκετές περιπτώσεις υψηλού προφίλ επέστησαν την προσοχή στο θέμα. Ακόμη και η χρήση του όρου «εγκλήματα τιμής» έχει προκαλέσει συζήτηση, καθώς οι επικριτές της διατύπωσης λένε ότι συνεπάγεται η πρακτική αυτή να είναι αποδεκτή από κάποιες θρησκείες, όταν, στην πραγματικότητα, δεν είναι.


"Η κυβέρνηση ήταν από καιρό σε επιφυλακή για αυτούς που προσβάλλουν ανθρώπους", δήλωσε ο Muhammad Amin, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Memorial και συγγραφέας μιας πρόσφατης αναφοράς για το θέμα, η οποία υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

"Αλλά τώρα, η κυβέρνηση με γενναιότητα - αλλά και ευγενικά – προειδοποιεί ότι αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή."



Η ένταξη των ‘εγκλημάτων τιμής’ και της βίας κατά των συζύγων στον Οδηγό θύμισε μία απόφαση που πήρε το 2007, το δημοτικό συμβούλιο του Hérouxville, του Κεμπέκ, όταν ενέκρινε πρόταση σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά των μεταναστών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται διατάξεις κατά του λιθοβολισμού των γυναικών και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών.


Αλλά η Farzana Hassan, εκπρόσωπος του ‘Μουσουλμανικού Καναδικού Κογκρέσου’, είπε δεν υπάρχει τίποτα αμφιλεγόμενο σχετικά με την δήλωση στου νέου Οδηγού, προσθέτοντας ότι είναι ένα από καιρό αναμενόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης μιας πολιτιστικής πρακτικής που δεν συνάδει με τις καναδικές αξίες.

"Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας», είπε.

"Αλλά το να κάνεις δηλώσεις, σχετικά με το τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, δεν είναι αρκετό, επειδή αυτή προσέγγιση δεν αγγίζει τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτόν το πολύ παράλογο θρησκευτικό ζήλο."


Η Phyllis Chesler, Αμερικάνα συγγραφέας και φεμινίστρια που θα δημοσιεύσει σύντομα μια μελέτη σχετικά με 230 ‘εγκλήματα τιμής’ σε πέντε ηπείρους, είπε ότι τα εγκλήματα τιμής διαπράττονται συχνότερα από τους μουσουλμάνους, αλλά πρόσθεσε ότι στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφερθεί, επίσης, πολλές περιπτώσεις τέτοιων εγκλημάτων που σχετίζονται με Σιχ και Ινδουιστές.

«Η τιμωρία για μια γυναίκα είναι γιατί έγινε «δυτική» αφότου πήγε στην Δύση," είπε η κα Chesler. «Επειδή θέλει να αφήσει τον σύζυγο, να πάει σε κολέγιο - αυτού του είδους τα πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα - θεωρούνται ως κεφαλαιώδη εγκλήματα μεταξύ εκείνων που δολοφονούν για θέματα ‘τιμής’."

Η κα Chesler είπε ότι τα ‘εγκλήματα τιμής’ είναι πολιτισμικά αποδεκτά σε ορισμένα μέρη του κόσμου, προσθέτοντας ότι οι δολοφόνοι δοξάζονται συχνά και η οικογένεια του θύματος είναι συνήθως συνένοχη. "Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από χώρες όπου αυτές οι συμπεριφορές δεν τιμωρούνται», είπε. "Υπάρχουν άνθρωποι που φέρουν αυτό το πνεύμα όταν μεταναστεύον προς τα δυτικά."


Παρά το γεγονός ότι ο κριτικός της μετανάστευσης, Φιλελευθέρος Maurizio Bevilacqua, είπε ότι χαιρετίζει τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε όσον αφορά την ισότητα ανδρών και γυναικών, είπε το έγγραφο δεν πρέπει να αναφέρεται μόνο για το τι περιλαμβάνει, αλλά και για ό, τι εξαιρείται.


Για τον κ. Muhammad,, ο νέος οδηγός είναι ένα σκαλοπάτι που θα πρέπει να ενισχυθεί από αυστηρότερες διαδικασίες μετανάστευσης.

"Ο Καναδάς πρέπει να κάνει πιο ενδελεχή έλεγχο στο παρασκήνιο των ανθρώπων που έρχονται να μείνουν στην χώρα, διότι αυτή τη στιγμή, όπως έχουν τα πράγματα, πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν τα ‘εγκλήματα τιμής’ μπορεί να γλιστρήσουν μέσα στο σύστημα», είπε.


"Ας αισθανθούν προσβεβλημένοι. Οι άνθρωποι που έρχονται στον Καναδά πρέπει να είναι νομοταγείς πολίτες."


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου