Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Όλα δείχνουν ότι η Αλβανία εμπλέκεται στο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων του 1999

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτηρίζει αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί ανάμειξής της χώρας σε περιπτώσεις εμπορίου οργάνων αιχμάλωτων. http://www.youtube.com/watch?v=xbyV-ZE-K4s
O αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, χαρακτήρισε από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί ανάμειξής της Αλβανίας σε περιπτώσεις εμπορίου οργάνων αιχμάλωτων Σέρβων και μη Αλβανών από το Κόσοβο, κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1999.
Ο κ. Μέτα χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες της πρώην εισαγγελέως του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία τις δημοσίευσε σε βιβλίο που εξέδωσε το 2008. «Η αλβανική κυβέρνηση έχει συνεργαστεί και έχει την πρόθεση να συνεργαστεί και στο μέλλον στενά με το Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να δοθεί τέλος στους ισχυρισμούς αυτούς», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιλίρ Μέτα.
Τον περασμένο μήνα ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο Φίλιπ Αλστον, κατηγόρησε την Αλβανία ότι παρεμποδίζει την διεθνή έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις κατηγορίες για βασανισμούς και δολοφονίες αιχμαλώτων και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στη βόρεια Αλβανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο. Τις ίδιες κατηγορίες διατύπωσαν και Σέρβοι ανακριτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν περίπου έναν χρόνο πριν τα Τίρανα για να ερευνήσουν την υπόθεση και, όπως είπαν, δεν τους επιτράπηκε να επισκεφθούν ένα χωριό για το οποίο έκανε λόγο στο βιβλίο της η Κάρλα ντελ Πόντε.

Εν τω μεταξύ, ο κ.Μέτα χαρακτήρισε τη Σερβία ως ένα σημαντικό εταίρο της Αλβανίας, παρά τις διαφορές Τιράνων και Βελιγραδίου στο θέμα του Κοσόβου. «Η Αλβανία και η Σερβία είναι δύο χώρες που πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση της περιοχής μας και έχουν ένα κοινό στόχο, την ενσωμάτωση τους στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Μέτα.

Ο Αλβανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον ομόλογο του Βουκ Γέρεμιτς και τον υπουργό Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς. Στο τέλος της επίσκεψης του ταξίδεψε στη νότια Σερβία, στο Πρέσεβο και στο Μπουγιάνοβατς, όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας στην περιοχή αυτή.

http://www.kathimerini.gr/

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου