Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Δύσκολος χειμώνας για την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό


Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο τους πιο φτωχούς, αλλά και τη μεσσαία τάξη στην Ευρώπη, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Ερυθρός Σταυρός. Ενδεικτικό είναι ότι οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ αυξάνονται συνεχώς, ενώ τα περισσότερα κέντρα έχουν πλέον και προγράμματα σίτισης.

Η μεσαία τάξη της Ευρώπης βρίσκεται υπό συνεχή πίεση από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας των νέων και στην κατάχρηση ουσιών, σημειώνεται στην έρευνα του Ερυθρού Σταυρού, που προβλέπει ότι «ο χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην Ευρώπη».

Οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ολοένα και αυξάνονται στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης και «κυρίως από πληθυσμιακές ομάδες που συνήθως δεν είχαν τέτοιες ανάγκες», εξηγεί ο οργανισμός.

Επιπλέον, «τα δύο τρίτα των κέντρων του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνουν πλέον και πρόγραμμα σίτισης», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έκαναν, αναφέρεται στην έρευνα.

Πολλοί Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης παραμένουν χρεωμένοι, ενώ μεγάλο μέρος των νέων δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά, σημειώνει ο Ερυθρός Σταυρός και προσθέτει ότι παρουσιάζεται αύξηση σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, η κοινωνική απομόνωση, το άγχος, αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα.

«Αν δεν γίνει κάτι η κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη θα απειληθεί από τις κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με το αίσθημα αδυναμίας και τον ανταγωνισμό για την εύρεση δουλειάς μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων», ανέφερε η έρευνα του οργανισμού.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομία στην ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες του 2009 δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο η έρευνα του Ερυθρού Στραυρού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας και να μειωθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου