Έτσι λοιπόν η ΠΓΔΜ προχώρησε στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και τη διευθέτιση των συνόρων της με το "κράτος" του Κοσόβου... Αυτή η είδηση βέβαια θα πρέπει να συνδεθεί και με την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία καθώς και με την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας.
Καθώς λοιπόν στην γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής οι αλλαγές γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης, στην Ελλάδα γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη η ανάγκη για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής. Πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέρνει την Ελλάδα σε πολύ μειονεκτική θέση.
Η Τουρκία κλείνει τα μέτωπα της (Αρμενία), ενισχύει τις συμμαχίες της με τα κράτη της Βαλκανικής (ΠΓΔΜ, Αλβανία, "Κόσοβο") και τα καθοδηγεί. Ενώ παράλληλα η κόντρα μεταξύ Αλβανών και Σκοπιανών σβήνει έστω και προσωρινά. Βέβαια όλες τις παραπάνω γεωπολιτικές αλλαγές και κινήσεις θα πρέπει να τις εξετάζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή καθώς όλα τα παραπάνω κράτη (Τουρκία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) έχουν εκφράσει επανελημένα διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας μέσα από επίσημους κρατικούς φορείς. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα κράτη με τις τόσες διαφορές που έχουν μεταξύ τους, ίσως ο μεγαλύτερος συνδετικός τους κρίκος είναι οι διεκδικήσεις εναντίον του Ελληνικού εθνικού χώρου.
ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΞΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
Ακολουθεί η είδηση της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και "Κοσόβου" όπως δημοσιεύθηκε στο in.gr:
Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν ΠΓΔΜ και Κόσοβο
Βάζοντας τέλος σε μια μακρά διένεξη, η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο επικύρωσαν συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων, υπό τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σε κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα δύο μέρη τάσσονται υπέρ της ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
«Το Κόσοβο γίνεται η 127η χώρα με την οποία η Δημοκρατία της Μακεδονίας συνάπτει διπλωματικές σχέσεις υπό το συνταγματικό της όνομα», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.
Το Σάββατο τα Κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου επικύρωσαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων τους, βάζοντας τέλος σε μια μακρά διένεξη.
Το Κόσοβο επικύρωσε την συμφωνία με 81 από τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου να την υποστηρίζουν. Ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι και ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου χαιρέτισαν την επικύρωση, δηλώνοντας ότι «δημιουργεί σταθερότητα, ασφάλεια και ανοίγει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση του Κοσόβου».
Η ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία με 72 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της συμφωνίας παραχωρεί στο Κόσοβο ένα στρατηγικό σημείο των συνόρων και ως εκ τούτου παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. Απειλεί, μάλιστα, να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συμφωνία.
Τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ συμφωνήθηκαν το 2001, όταν το Κόσοβο ήταν ακόμη τμήμα της Σερβίας από την οποία κήρυξε την ανεξαρτησία του το Φεβρουάριο του 2008. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση παρόμοιας συμφωνίας μεταξύ Κοσόβου και Μαυροβουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου