Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Τα πρώτα δεκατρία βήματα γκρεμίσματος του ασφαλιστικού


Σύνταξη θα δίνεται από εδώ και στο εξής μόνον σε δράκουλες, ζόμπι και βαμπίρ. Κανένας κοινός θνητός δεν θα έχει τα κουράγια να αντέξει να εργάζεται με τους όρους που η κυβέρνηση θα νομοθετήσει κατ’ απαίτηση των δανειστών μας και του ΔΝΤ...


Η κυβερνησάρα μας λοιπόν βάζει «μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις με διαδικασί ες εξπρές, αφού έως και τις 30 Απριλίου - ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις 14 Μαΐου - αναμένεται να κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με τις 13 ανατροπές στη Βουλή.


Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου εγκρίθη καν από το Υπουργικό Συμβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε δυο δόσεις, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 για όλους τους εργαζομένους (νόμος Πετραλιά), καθώς και με την απονομή νέου τύπου συντάξεων από το 2018 (μιας βασικής για όλους, που θα χορηγείται στα 65, και της ανταποδοτικής σύνταξης, με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου).

Ειδικότερα, θα αυξηθούν τα σημερινά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός εξαμήνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 έως το 2016) και τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το ’92, που «πάγωσε» για έναν χρόνο το υπουργείο Εργασίας, και για όλες από το 2013).

Όσον αφορά τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναι κών στο Δημόσιο από το 2013, θα κατατεθεί νομοσχέδιο ή τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών. Με την εξίσωση των ορίων, περί που 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργά ζονται από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Αναλυτικότερα, τα μέτρα για το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι τα εξής:

Το υπουργείο Απασχόλησης έχει προχωρήσει στη δημι ουργία αντικινήτρων για την απο χώρηση από την εργασία, ενώ θα απαγορεύσει τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με στόχο η μέση ηλικία για να βγει κάποιος σε σύνταξη να ανέλθει το 2015 από τα 61,4 στα 63,5 έτη. Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να θεσπιστούν... «κίνητρα» παραμο­νής στην εργασία ακόμη και για όσους συνεχί ζουν να δουλεύουν και μετά το 65ο έτος.

Από το 2011 για τους δημόσιους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη θα αυξηθεί από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία). Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.

Από το 2018, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμ βάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανα σφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμέ νοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη εργασίας. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας. Οι συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας θα κυμαί νονται από 0,8 έως 1,7%, με το τελευταίο ποσοστό να προβλέπεται σε περίπτωση μάξιμουμ παραμο νής στην εργασία, δηλαδή 40 χρόνια.

3)Επιβολή διπλής ασφάλισης σε όσους δημόσιους υπαλλήλους, μηχανικούς, για τρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απα σχόληση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές.

4)Αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων. Το μέτρο αφορά όσους δημόσιους υπαλλήλους συνεχίσουν να εργά ζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να ανα στέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται.

5) Καθιέρωση κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και θα τα δίνει στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο ΙΚΑ (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον ΟΓΑ) και θα δίνει το κουπόνι. Το ασφαλιστικό ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

6)Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινω νικής ασφάλισης - μισθωτών, αυτοαπασχολου μένων και αγροτών - σε βάθος δεκαετίας.

7)Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματι κών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέ ων κοινωνικής ασφάλισης.

8)Καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγ χου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και των ασφαλιστικών ταμείων.

9)Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγεί ας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμή θειες του συστήματος).

10)Θέσπιση «κινήτρων» παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παρα μένουν μετά το 65ο έτος).

11)Από 1.7.2011 διεκπεραίωση από το τραπε ζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδο σία, απόδοση εισφορών).

12)Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων.

13)Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και αναθεώρηση του κατα λόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου