Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πρόεδρος Αλβανοτσάμηδων: Η Κορυτσά είναι αλβανική

«Η Κορυτσά έχει παράδοση στην εργασία, στον πολιτισμό, στην οικονομία, στις μικρές μεταποιητικές βιομηχανίες, στην τέχνη, την ποιότητα της εκπαίδευσης. Και σε αυτήν την εξέλιξη η λέξη κλειδί είναι ο πατριωτισμός. »Για την αγάπη προς την Αλβανία, την αγάπη προς την Κορυτσά, την αγάπη προς τη σημαία, αυτό είναι το σύνθημα του κόμματός μας, PDIU. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα κάθε Αλβανού, παλαιού και νέου.
»Δεν συμφωνούμε στην εθνικιστική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία η Κορυτσά πρέπει να χάσει τους δεσμούς της με τους γείτονές της. Όχι. Θέλουμε η Κορυτσά να ανακτήσει την σημασία της στην περιοχή.
»Η Κορυτσά αποτελεί τον κόμβο που συνδέει την Ελλάδα με την πΓΔΜ, είναι το πιο σημαντικό σημείο του τριγώνου αυτού. Επιζητούμε να αναφανεί η μοναδική αλβανική προοπτική της και όχι η ελληνική, σε μια προοπτική, ανοίγματος των συνόρων.

»Πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι η γειτονική χώρα, η οποία κατέχει παράνομα περιουσία των Αλβανών τσάμηδων της Κορυτσάς, επεκτείνει τα πολιτιστικά σύνορά
της μέχρι την Κορυτσά; Μήπως η Αλβανία δεν είναι τόσο κακή για να γίνεται αυτό;

Η Κορυτσά είναι αλβανική
»Θέλουμε η Αλβανία να προστατεύσει τα προϊόντα της Κορυτσάς, Θέλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας στην Κορυτσά. Θέλουμε η Κορυτσά να παραμείνει, ως έχει, αλβανική.
»Γνωρίζουμε ότι η Κορυτσά είναι μια πόλη που δημιουργεί με σθένος αστική κουλτούρα, έχει την ιστορία της, τους δρόμους της, τους διανοούμενούς της, τους εμπόρους της, την ιστορία της με τις όμορφες εκκλησιές της και τα ιστορικά τζαμιά της, συνέχεια του μεσαιωνικού πολιτισμού της Βοσκόπολης.
»Όμως, θέλουμε να τονίσουμε και σήμερα ότι η Κορυτσά είναι αλβανική.
»Ως κόμμα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη γελοία προσπάθεια της γειτονικής χώρας που με τους απεσταλμένους της δημιουργούν προκλήσεις στην Κορυτσά.
»Σήμερα θα πρέπει να αποδεχτούμε με σεβασμό την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κορυτσάς που έδωσε μια απάντηση που άξιζε στον απεσταλμένο της.

Για τον Έλληνα πρόξενο της Κορυτσάς
»Αυτός τώρα δεν μπορεί να διανέμει και να πωλεί τις θεωρήσεις μέσω των εμπόρων των πολιτικών κομμάτων ή των ενώσεων.
»Αυτός τώρα δεν μπορεί να χειριστεί, όπως άλλη φορά, όταν η Αλβανία ήταν φτωχή, τα ιστορικά μνημεία και τους τάφους των προγόνων μας.
»Αυτός ο άνθρωπος είναι προβοκάτορας και δεν μπορεί να παίζει με τους Βλάχους, την φωτεινότερη συνιστώσα του αλβανικού έθνους, οι οποίοι έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην εθνική αναγέννησή μας. Οι Βλάχοι γνωρίζουν τι είναι και δεν χρειάζονται έναν τύπο με σακάκι και γραβάτα που περιφέρεται γύρω από την ένδοξη μας Κορυτσά, για να τους το πει.
»Τα πατριωτικά αισθήματα των Αλβανών της Κορυτσάς σήμερα τον 21ο αιώνα είναι ισχυρότερα από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Αλβανία ήταν χωρισμένη και όταν οι γείτονες προσπάθησαν να μας αφήσουν χωρίς την Κορυτσά μας.

Οι Αλβανοί μαθητές πρώτοι στην Ελλάδα
»Έχουμε να αντιμετωπίσουμε του νέους που ψηφίζουν φέτος πρώτη φορά. Έχουν ακούσει όλοι, μεγάλες συζητήσεις που γίνονται στην κοινωνία, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, όπου τα αλβανόφωνα παιδιά έρχονται πρώτα στα ελληνικά σχολεία και βάσει του νόμου θα πρέπει να κρατούν τη σημαία στις παρελάσεις.
»Οι Αλβανοί είναι πρώτοι παντού και όταν έχουν τις προϋποθέσεις, εφ’ όσον τους δίνεται η ευκαιρία, λαμβάνουν μέρος σε τακτικούς διαγωνισμούς. Δεν διακατέχονται, όμως, από κανένα φθόνο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αλλάξει την ταυτότητά τους.
»Καλώ τη νεολαία μας να κρατήσει τον αετό (της σημαίας μας) πάντα στην καρδιά τους.
Αν οι Αλβανοί πωλούσαν την ταυτότητά τους κατά τον 19ο αιώνα χύνοντας το αίμα τους για να τους προστατεύσουν, θα το αρνηθούν σήμερα. Η Αλβανία είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Σήμερα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα.

Οι ελληνικές συντάξεις
»Οι ελληνικές συντάξεις είναι επαιτεία και να δείτε ότι η Ελλάδα δεν θα διαρκέσει πολύ. Τότε, γιατί πρέπει να πουλήσουμε την ταυτότητά μας; Αυτός που πωλεί την ταυτότητά τους χάνει το σεβασμό των άλλων. Κανείς δεν εμπνέει σεβασμό όταν έχει πωλήσει τη σημαία του έθνους του.

Η βόρειος Ελλάδα ανήκει στην Αλβανία
»Γνωρίζατε, αγαπητοί φίλοι, ότι οι παππούδες σας έχουν πιστοποιητικά ιδιοκτησίας σε γη και σε πόλεις, σε γεωργικές εκτάσεις στη βόρειο Ελλάδα;
»Πως μπορούμε να δεχθούμε να συμπεριφέρονται οι γείτονες ως αφεντικά όταν οι Αλβανοί είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες της Βόρειας Ελλάδας;
»Είδατε πόσα πολλά ιστορικά μνημεία έχει η Κορυτσά; Είδατε πόσο όμορφες είναι οι εκκλησιές μας. Αυτά είναι δημιουργήματα Αλβανών και αποδεικτικά στοιχεία της αλβανικής Κορυτσάς.
»Πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία. Ένα έθνος που αρνείται την ιστορία του, δεν έχει μέλλον.


Τίτλος: «Patriotizmi modern - Nga Shpëtim Idrizi» ΙΝΑ, 30.4.2011.
 
greeknation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου