Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Βιασμός μέσα στον γάμο


18-8-2009

Διχασμένη εμφανίζεται η Δύση απέναντι στον νόμο που ενέκρινε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο οποίος επιτρέπει τον «βιασμό μέσα στον γάμο». Ο νόμος ο οποίος, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Καρζάι επί μήνες, τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιουλίου μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ο άνδρας μπορεί να στερήσει την τροφή από μια σύζυγο που του αρνείται σεξουαλικές σχέσεις, δίνει την κηδεμονία των παιδιών αποκλειστικά στους άνδρες και απαιτεί να έχει την έγγραφη άδεια του συζύγου της μια γυναίκα που θέλει να εργαστεί.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο κατηγορούν τον Καρζάι ότι προχώρησε σε μια «απίστευτη συμφωνία ξεπουλήματος των Αφγανών γυναικών» για να πάρει ως αντάλλαγμα την υποστήριξη των φονταμενταλιστών στις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης. Όμως η διεθνής κοινότητα δεν διατηρεί ενιαία στάση απέναντι σε αυτό τον απάνθρωπο νόμο. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς θέλουν να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση επειδή φοβούνται ότι έτσι θα προκληθούν προβλήματα στις μεθαυριανές εκλογές. Εκπρόσωποι των χωρών που συμβάλλουν οικονομικά για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν συναντήθηκαν αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του νόμου για να σχεδιάσουν μια κοινή αντίδραση, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό.

Ο νόμος είχε κατ΄ αρχήν ψηφιστεί τον Απρίλιο, μετά όμως τη διεθνή κατακραυγή ο Καρζάι είχε δηλώσει ότι θα τον επανεξετάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαιρέθηκε ένα άρθρο που προέβλεπε ότι ο άνδρας έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τη σύζυγο ή τις συζύγους του συγκεκριμένο αριθμό ερωτικών συνευρέσεων κάθε εβδομάδα. Αυτή ήταν απ΄ ό,τι φαίνεται και η μοναδική αλλαγή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου