Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Ανεξάρτητος φορέας της τρόϊκας θα πουλήσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία

Στα χέρια της τρόϊκας περνάει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς τις αναλαμβάνει ανεξάρτητος φορέας με «έκτακτες εξουσίες» στον οποίο θα περάσει κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου μεγαλύτερη από 50 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα έχει συμμετοχή στον φορέα αυτό, αλλά δεν θα τον ελέγχει, με την έννοια ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται από τη διοίκησή του χωρίς την παρέμβαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα δεσμεύεται μόνο από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Οι δεσμεύσεις θα αφορούν τη «ρευστοποίηση» κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, υπό την εποπτεία της τρόικας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», η στελέχωση της διοίκησης του οργανισμού θα γίνει υπό την εποπτεία της τρόικας, με παράγοντες με «διεθνή πείρα» στο αντικείμενο.

Το χρονοδιάγραμμα των ρευστοποιήσεων αλλάζει επίσης και επισπεύδεται:

-Το πρώτο πακέτο κρατικοποιήσεων 15 δις. ευρώ, που αρχικά προβλεπόταν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2013, τώρα πρέπει να έχει τελειώσει μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες.
-Το υπόλοιπο πακέτο των 35δις. ευρώ θα πρέπει να έχει τρέξει στο μεγαλύτερο μέρος του, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2013.

Στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται η πρώτη κίνηση να γίνει μέσα σε έναν μήνα με πωλήσεις του ΟΤΕ και πιθανώς μια από τις συμμετοχές του Δημοσίου σε τράπεζα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου